Društvo

Počela 11. „Bašta Balkana“, kuvale se sarme, održana takmičenja u sportskim disciplinama

U Velikom Izvoru kod Zaječara, sinoć je svečano otvorena 11. dvodnevna manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva “Bašta Balkana” koja ove godine okuplja oko 900 učesnika iz čak šest država: Srbije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Severne Makedonije i Slovenije.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković, a okupljene učesnike i posetioce pozdravili su predsednik Mesne zajednice Veliki Izvor Neli Nikolić, gosti iz Bugarske, predsednik opštine Kula Vladimir Vladimirov i kmet sela Guljam Izvor Ilijan Marinov, predsednik koordinacionog centra Zaječar Nezavisnog sindikata policije Igor Stojadinović i predsednik Udruženja veterana Posebnih jedinica policije na području Timočke Krajine, Mladen Šipka.

Pripadnici policije naime, već četvrtu godinu zaredom takmiče se u tradicionalnim sportskim disciplinama, zajedno sa učesnicima iz gradova Zaječar i Bor i opština Boljevac, Svilajnac, Majdanpek i Svrljig, Sokobanja i Knjaževac.

Predsednik mesne zajednice Veliki Izor Neli Nikolić i predsednik opštine Kula Vladimir Vladimirov potpisali su protokol o saradnji Velikog izvora i Kule radi ponovnog organizovanja Međunarodnog sabora Vrška Čuka, koji je poslednji put održan pre više od pola veka, 1971. godine.

U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD-ovi iz Velikog Izvora, Sumrakovca, Bora, Donjeg Milanovca, Svrljiga kao gosti iz Bugarske: Tancov sastav iz Kule i Izvorski biseri iz Guljamog Izvora.

Tokom dana organizovana su takmičenja u pripremanju tradicionalnih kulinarskih specijaliteta i u sportskim disciplinama. Prvo mesto u kuvanju sarmi osvojila je ekipa „Nikola Pašić“ iz Kotlujevca, najveštiji u borbi na brvnu je Marko Ilić iz Nezavisnog sindikata policije, koordinacioni centar Zaječar, prvo mesto u nadvlačenju konopca osvojila je ekipa Nezavisnog sindikata policije, najuspešniji u bacanju bale sena preko prečke bio je ivan Cačević iz Velikog Izvora, a najbolji orač “Bašte Balkana” je Mlađan Stojanović iz Nezavisnog sindikata policije.

“Bašta Balkana” nastavlja se danas takmičenjem u pripremanju gulaša (11 sati) trkom sa mlekarskim kantama (14 časova), dečjim maskenbalom (15 sati i 30 minuta), takmičenjem kulturno-umetničkih društava i izborom “Lepotice Bašte Balkana” (17 sati).

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara, Sportskim savezom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Veliki Izvor, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Dodaj komentar