fbpx
Društvo Politika

Pobediti strah KLJUČNA je poruka Branislava Lečića na šestom protestu 1 od 5 miliona u Zaječaru (VIDEO)

Već šest nedelja za redom građani Zaječara protesnom šetnjom pokazuju nezadovoljstvo stanjem u gradu i zemlji. Na trgu Nikole Pašića okupljenim Zaječarcima prošlog petka obratio se glumac Branislav Lečić pozivajući na neophodnu solidarnost, pobeđivanje straha, kao i slobodu misli, izražavanja i delovanja.

Svoj govor na građanskom protestu “1 od 5 miliona” Branislav Lečić je započeo podsećanjem da su Zaječar kao i Timočka krajina istorijski često bili mesto bunta protiv neodgovorne vlasti.

Osećaj straha u ostvarivanju svojih elementarnih prava, u procesima ostvarivanje lične i egzistencije svoje porodice, na žalost i dalje je prisutan kod građana.

„Nema prava da se zastrašuje ovaj narod ni po kojoj osnovi. Ko je taj čovek i ko je ta ličnost, i koja je ta vrsta partije koja će uterati strah ljudima u kosti da ne smeju da kažu svoje mišljenje i da se bore za slobodu.

Ukidanjem straha i davanjem mogućnosti ljudima da slobodno izraze svoje mišljenje predsednik bi zaslužio naše poštovanje, a ne time da moramo da mu se klanjamo i uvlačimo pod pazuh.

To je poniženje za svakog od nas!

Reči koje predsednik upotrebljava za svoj narod su nedopustive!

Mi smo narod koji posle toliko godina zaslužuje emancipaciju i evoluciju!“, poručio je okupljenima Lečić sa govornice na protestu.

On se složio da je najveća greška vlasti nakon 5. oktobra, koju je jednim delom i on činio, bila izostanak lustracije, te stoga građani u Srbiji ponovo svoje nezadovoljsto iskazuju svake nedelje na trgovima i ulicama.

On je podsetio građane Srbije na to da mi imamo svoju istoriju i ne zaslužujemo višedecenijsko utapanje u ništa.

„Stvarnost nije na televiziji, stvarnost je ovde na ulici. Tu stvarnost hoćemo da uključimo u politički život Srbije, da se ona vidi, da se o njoj govori, da se čuje zašto građani ne osećaju sreću i zadovoljstvo.

Mi ne zaslužujemo da živimo u robovlasničkom sistemu, da nosimo pelene na poslu, da nemamo nikakva prava, da ugrožavaju prava kako penzionerima, tako i mladima koji bi trebalo ovde da žive i stvaraju, jer je ovo njihova zemlja.

Ne smete da se plašite, jer se za slobodu bori!

I moramo da budemo solidarni jedni prema drugima!

Vi ste seme i klica slobode, zato što svake nedelje izlazite i borite se. Jer imate jedan život koji vam se nudi, sve ostalo je poluživot ili polusmrt“, poručio je Lečić okupljenim zaječarcima.

Lečić se i osvrnuo na to da u vremenima kada su ogrožena osnovna prava u Srbiji, on oseća obavezu da se i kao „stara garda“ uključi u proteste širom Srbije, podsećajući na potrebu nacionalne solidarnosti preko porodice, priljatelja, pa do društva u celini.

Pogledajte ceo govor Branislava Lečića na protestu u Zaječaru:

Branislav Lečić na VI protestu u Zaječaru

Branislav Lečić na VI protestu Zaječar #1od5milionaOkovi mogu biti pretvoreni u krila slobode, a sloboda je najveća pobeda!

Gepostet von Online TV – Zaječar am Samstag, 23. Februar 2019

Dodaj komentar