Pred velikim brojem maturanata i osnovaca u u velikoj sali Zaječarskog upravnog okruga danas je promovisan konkurs za upis u srednje stručne vojne škole, Vojnu gimnaziju, Vojnu akademiju i Vojno medicinsku akademiju.

Konkurs za vojne škole otvoren je do 31. marta 2018. godine, osim za Vojnu gimnaziju gde svi zainteresovani mogu konkurisati do 15. marta.

Major Danko Rondović sa Vojne akademije istakao je da mladići i devojke koji žele da konkurišu za upis u vojne škole treba na vreme podnesu prijavu u centrima Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka uz neophodnu dokumentaciju.

“ Bitno je da su kandidati državljani republike Srbije, da su i zdravstveno sposobni što procenjuju naše zdravstvene institucije.

Kandidati ne smeju da budu krivično ni prekršajno kažnjavani i što se tiče uslova za Vojnu akademiju moraju biti rođeni 1997.godine ili stariji, i da su završili srednju školu odnosno da sada pohađaju četvrti razred srednje škole“, istakao je major Rondović.

Isti uslovi važe i za sve zainetresovane koji žele da upišu Vojnomedicinski fakultet. Oni moraju biti 1998. godište i stariji, a uslov je da imaju završenu gimnaziju medicinska ili veterinarska srednja škola.

Rođeni 2002. i kasnije mogu konkurisati za upis u vojnu gimnaziju i srednje stručne vojne škole.

“ Naši kadeti tokom školovanja imaju besplatan smeštaj, besplatnu ishranu, odeću, obuću, udžbenike i kompletan nastavni materijal.

Plaćeni su im i putni troškovi za vreme semestra od njih raspusta i ono što je najbitnije za naše učenike je neka stipendija koja se kreće od 12 do 16.000 dinara u zavisnosti od godine školovanja kadeta“, poručio je Rondović.

Prema rečima Vladana Paunovića, načelnika Zaječarskog upravnog okruga popularnost i rejting Vojske u narodu su uvek bili veliki.

„Vojska je oduvek deo naroda i u istoriji je bilo dosta iskušenja i izazova i pred narodom i pred vojskom ali to poverenje nikada nije dovedeno u ppitanje.

Zbog toga i ne čudi da je danas u okrugu okupljen ovoliki broj mladih, koji žele da čuju šta je to vojske, koji su to izazovi koji ih očekuju, ali i benefiti u kojima mogu da uživaju po završetku neke od vojnih škola“, istakao je Paunović.

Ceremoniji promocije vojnog poziva prisustvovao je i pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, jer je teritorija nadležnosti Zaječarskog upravnog okruga  jedna od 8 teritorija koja spada u teritorijalnu nadležnost niškog centra.

„Svake godine Regionalni centar Ministarstva odbrane Niš sa okruzima i jedinicama lokalne samouprave organizuje promociju vojnog poziva.

Kao i prošle godine i ove smo svedoci da je veliki broj zainteresovanih za ovaj poziv. Jer nositi uniformu je jedan težak, ali vrlo častan zadatak, pun izazova“, poručio je pukovnik Marković.

Na promociji je istaknuto da su učenici koji završe Vojnu gimnaziju osnovni kadar za popunu vojne akademije, dokpo završetku srednje stručne vojne škole dobijaju čin podoficira i počinju sa radom.

Kadeti koji su sada apsolventi Vojne akademije sa prosekom iznad 8,5 stiču mogućnost za povećanje plate od 10 do 15 %.

Po završetku Vojne akademije kadeti dobijaju stalni posao u Vojsci Srbije i Ministrastvu odbrane.

 

POSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here