fbpx
Društvo Izdvajamo

Pesnik Nikola Stojanović gost OŠ “Desanka Maksimović”

Pesnik Nikola Stojanović, rodom iz Velike Kruševice kod Kruševca posetio je u utorak, 21. januara Osnovnu školu “Desanka maksimović” u Zaječaru i družio se sa mlađim osnovcima, kojima je ujedno predstavio svoju novu zbirku pesama za decu. Stojanoviću je ovo drugi put da boravi u pomenutoj školi, koju je posetio pre tačno dve godine.

Svežina, lepršavost, dosetljivost, jezgrovitost, bliskost dečjem svetu i poimanju života… sve su to učenici nižih razreda OŠ “Desanka Maksimović” prepoznali u pesmama mladog pesnika kruševačkog pesnika.

“Njegove pesme ćemo i ubuduće rado da čitamo, a do nekog narednog susreta s Nikolom, ove stihove poželećemo da naučimo napamet”, poručuju iz ove zaječarske škole.

Mladi dečiji pesnik je svoje prve radove objavljivao u nekoliko dečijih časopisa, mnoge pesme objavljene su mu u novinama i književnim časopisima, kao i u nekoliko zbornika ljubavne poezije.

Nakon ovog susreta u OŠ “Desanka Maksimović” kažu da dve stvari nepogrešivo mirišu na bezbrižno i srećno detinjstvo: vanilice, onakve kako ih baka pravi i pesme za decu, onakve kako ih Nikola Stojanović piše.

FOTO: Facebook

Reč dve o pesniku…

Nikola Stojanović rođen je 07.03.1992 u Velikoj Kruševici kod Kruševca. Pisanjem se bavi od svoje 12-te godine života.

Nagrađen na konkursu „Bela Breza“ za ljubavnu poeziju, a ogledao se i u pisanju poezije humorističkog žanra.

Na Međunarodnom festivalu humora i satire „Zlatna Kaciga“ u Kruševcu nagrađivan je dva puta u kategoriji za mlade do 18 godina. Nagrađen na konkursu povodom sto godina smrti Laze Kostića drugom nagradom.

Prvu nagradu je osvojio na konkursu „Mladi za stare“ u Čajetini. Nagrađen trećom nagradom na konkursu u Kruševcu na temu „Mir“. Nagrađen za ljubavnu poeziju u Kikindi povodom proslave biblioteke. Nagrađen je u Beogradu na konkursu „Moj grad je beo grad“ . Dobitnik nagrade udruženja za borbu protiv raka u Beogradu za poeziju na temu: “Zdrava hrana“.

Objavio zbirke pesama: “Ljubav na horizontu“ i “Dodiri čežnje“, a i disk “Ljubavni vetrovi“ sa 12 recitala, na kom se pojavio kao recitator i Milija Vuković, naš veliki glumac.

Na prošlogodišnjem 27. Međunarodnom festivalu humora i satire u Kruševcu Nikola Stojanović osvojio je “Zlatnu kacigu” kao najbolji u kategoriji pisane forme s pesmom “Moje žitije preko veze”.

Član je redakcije najpopularnijeg dečijeg časopisa “Vitez”.

Dodaj komentar