Društvo Izdvajamo

Pedijatrijska služba u Zaječaru obeležila 90 godina rada

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
FOTO: Radio Magnum

Punih 9 decenija u Zaječaru postoji i radi pedijatrijska služba, koju je davne 1929. godine osnovao prvi dečiji lekar na ovim prostorima Dimitrije Popović Mitke. U njegovu čast danas jedna ulica nosi njegovo ime, a u čast svih lekara koji su za proteklih 90 godina bili deo zaječarske Pedijatrijske službe minulog vikenda održan je skup povodom ovog velikog jubileja.

Sastanak Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva posvećen 90. rada Pedijatrijske službe Zdravstvenog centra Zaječar održan je u subotu, 21. septembra u amfiteatru Doma zdravlja. O jubileju i radu ove službe govorio je načelnik dr Mirko Nikolić.

dr Mirko Nikolić

“ Svako od lekara u našoj službi ponosan je što je deo ove zajednice u kojoj može dada svoj doprinos u lečenju najmlađih.

Istorija Pedijatrijske službe i Zdravstvenog centra je i istorija ovog grada jer kako se grad razvijao tako se razvijalo i zdravstvo.

Angažovanjem Zdravstvenog centra, lokalne samouprave, kaja je finansirala projekat i Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Fonda za razvoj, nadam se da ćemo ući u rekonstrukciju i da ćemo neke sledeće jubileje proslaviti upravo ovde, u novom objektu“, rekaom je dr Nikolić.

U ime Sekcije, doktoru Mirku Nikoliću, načelniku Pedijatrije u Zaječaru povelju je uručio profesor Nedeljko Radović, predsednik Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva.

Nedeljko Radović, predsednik Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva

“ U Srpskom lekarskom društvu registrovano je 1491 pedijatar. Mislim da su pedijatri veoma aktivni i posvećeni, radimo jedan vrlo ozbiljan posao, ja bih rekao i najozbiljniji, tako da su naši pedijatri zaista u prilici da budu u fokusu najaktuelnijih saznanja u medicine“, kazao je Radović.

U okviru sastanka Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, doc. dr Miodrag Stanković iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, govorio je o autizamu, smernicama za skrining, dijagnostiku i intervenciju. O lečenju hemofilije bez „faktora“, govorio je prim. mr sc. med. dr Dragan Micić sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupič“ iz Beograda, dok je o prekordijalnom bolu kod dece predavanje održao asistent dr Igor Stefanović, sa Univerzitetske dečje klinike iz Beograda.

Svečanom skupu u amfiteatru Doma zdravlja prisustvovali su i gosti iz Beograda, Niša i gradova u okruženju, predstsavnici Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, Instituta za majku i dete, Dečje klinike Niš, Neonatologije Niš, potomci zdrtavstvenih doajena, kolege, saradnici iz drugih službi.

Podsećamo, Dečje odeljenje, sa 15 bolesničkih postelja sprovodi dijagnostiku i lečenje patoloških stanja kod dece od rođenja do 15 godine života.

Služba godišnje beleži oko 750 hospitalizacija sa prosečnom dužinom lečenja od 3 dana.

U okviru Dečjeg odeljenja radi specijalistička ambulanta gde se godišnje obavi oko 2500 pregleda. U Službi rade 5 lekara sa specijalizacijom iz pedijatrije.

Istorijat službe i načelnici

Istorijat službe:
Prvi načelnik bio je dr Dimitrije Popović 1929-1962.
Načelnici:dr Ljubica Mišić 1962-1979.
dr Jovanka Filimonović 1979-1991.
dr Dušica Stefanović-Labović 1991-1993.
dr Ljiljana Nikodijević 1993-1996.
dr Bojana Cokić 1996-2004.
dr Ljiljana Jovanović 2004-2005.
dr Mirko Nikolić 2005-danas

 

Dodaj komentar