Društvo

Pavle Dimitrijević: Usvajanjem novog zakona javnost ostaje BEZ PRAVA na istinu!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U okviru kampanje “Srbija do informacija” danas je Omladinskom centru u Zaječaru, organizovana akcija “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”.

Građani Zaječara imali su priliku da preko Deda Mraza pošalju pisma u kojima su tražili određene informacije od javnog značaja od državnih organa.

Inicijativa „Srbija do informacija“ koju je pokrenula „CRTA“ za cilj ima sprečavanje usvajanja novih izmena zakona.

Problem u pogledu novih izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je u tome što građani više neće moći da traže informacije od velikih sistema i budžetskih potrošača kao što su Železnice Srbije i Koridori Srbije. Oni građani koji ipak budu želeli da dođu do informacija, to pravo će moći da ostvare samo kroz višegodišnje sudske sporove. – kaže Pavle Dimitrijević iz „CRTA“-e.

Zašto Deda mraz?

Deda mraz je simbol svega dobrog, Deda mraz nam donosi poklone, ali je ovih dana u problemu zato što pored poklona izgleda da će morati da nam poklanja i informacije o tome šta rade preduzeća, šta rade institucije u naše ime i kako troše naš novac.

Zbog toga smo danas u Zaječaru, da sa Zaječarcima i Zaječarkama zajedno spasemo Deda Mraza od novih poslova i da ostavimo da samo donosi poklone, a da informacije od javnog značaja budu prepuštene zakonima, a ne Deda Mrazu.

Deda Mraz je sa svojim karavanom do sada obišao više gradova Srbije, a inicijativu je podržalo više od osamdeset medijskih kuća iz svih krajeva Srbije.

Ključne probleme koje su Zaječarci izdvojili podudaraju se i sa ostalim gradovima. Pretežno su naglasili problem partijskog zapošljavanja, nedovoljne transparentnosti rada lokalnih institucija vlasti, kao i nerešavanje konkretnih potreba građana za svakodnevno funkcionisanje u gradu.

Dodaj komentar