fbpx
Društvo

Panel diskusija „Ka unapređenju podrške deci sa smetnjama u razvoju“ (VIDEO)

“Dete sa fizičkim ili mentalnim smetnjama treba da uživa pun i kvalitetan život u uslovima koji obezbeđuju dostojanstvo, unapređuju samopouzdanje i olakšavaju njegovo aktivno učešće u zajednici“, proklamovano je članom 23 Konvencije UN.

Međutim da li je u praksi to zaista tako bilo je reči na panel diskusiji pod nazivom „Ka unapređenju podrške deci sa smetnjama u razvoju“ koja je organizovana u okviru projekta „Dečija prava u priči i praksi“.

Marija Sebić iz Udruženja građana “Dečija Radost” istakla je da je ovaj projekat već imao nekoliko faza.

“Prva faza je bila mapiranje grupe dece za koju su srednjoškolci mislili da su njihova prava najugroženija. Tu su oni prepoznali decu sa smetnjama u razvoju.
Nakon toga imali smo konkurs za priču i za logo. Na konkursu za priču pobedila je priča “Radence” radeta Spasića učenika petog razreda OŠ “Ljuba Nešić”.

Ovaj skup je zapravo nastao tim tragom.

U to ime pozvali smo sve relevantne institucije od interresorne komisije, Centra za socijalni rad, predstavnika škole, predstavnike udruženja građana i same roditelje”, poručila je Sebić.

Tokom diskusije roditelji i hranitelji dece sa smetnjama u razvoju iznosili su svoja iskustva, kao i mere za unapređenje položaja ove dece u društvu.

Panel diskusiju organizovalo je Udruženje građana „Dečija radost“ u saradnji sa Otvorenim klubom iz Niša i još 7 organizacija iz gradova jugoistočne Srbije.

“Ovaj skup je zaista značajan kako bismo krenuli od relanih potreba deci i roditeljima dece sa smetnjama u razvoju.

Mislim da će važna poruka ovog skupa biti da ne možemo posmatrati dete van institucija obrazovanja i porodice”, poručio je Saša Stefanović, direktor “Mreža”, organizacija za decu Srbije.

Osnovni cilj projekta jeste unapređenje, zaštita i promocija prava deteta u skladu sa Konvencijom UN.

Pogledajte prilog “Online televizije”!!!

Dodaj komentar