Društvo

Paketići za bebe rođene u „Nedelji Crvenog krsta“: Od 8. do 15. maja u Zaječaru rođena samo 3 mališana!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Crveni krst Zaječar je u okviru tradicionalne akcije „Paket za novorođenu bebu“, u porodilištu zaječarske bolnice, uručio poklon pakete porodiljama, trudnicama i bebama rođenim u nedelji Crvenog krsta.

Troje tek rođenih sugrađana dobilo je prigodne poklone, koji su uručeni njihovim majkama, a pomenuta akcija stara više od tri decenije odvijala se kontinuirano u čitavoj Srbiji. 

Ovo je samo jedan od načina na koji zaječarski Crveni krst pokušava da se izbori sa „belom kugom“, tj. „demografskom zimom“ koja je prisutna u gradu na Timoku već godinama u nazad.

„U cilju priključenja akciji protiv bele kuge, Crveni krst Zaječar se priključio akciji pod sloganom “Jedan paketić za novorođene bebe”.

To je mala pomoć i podstrek za njihove majke.

Pаket obično sаdrži osnovne potrebe zа bebu i higijenski pаket zа mаjku, jer je I to nešto novo za mame“, istakla je Dr Dijana Miljković, član UO Crvenog krsta Zaječar.

Kako su u Zaječaru od 8. do 15. maja rođene samo 3 bebe, paketi su uručeni mama koje su bile na odeljenju, dok one koje su otišle kući sa svojim bebama paket mogu preuzeti u prostorijama Crvenog krsta.

Alarmantan podatak ukazuje na to da se u zaječarskom porodilištu iz godine u godinu rađa sve manje dece, pa je prošle godine rođeno samo 349 beba, dok je 2012. godine rođeno njih 478.

 “Od početka godine do danas rodjeno je 104 beba, a u nedelji Crvenog krsta 3 bebe.

Lepo je što Crveni krst sarađuje sa Zdravstvenim centrom i što ima jednu ovako lepu akciju.

Svaka pomoć i podrška su od velikog značaja,” rekla je Dr Dragana Todosijević Petrović.

Obeležavanje „Nedelje Crvenog krsta“ završava se u utorak, 15. maja kvizom „Šta znaš o Crvenom krstu, šta znaš o zdravlju“, koji će početi od 10 časova.

Dodaj komentar