fbpx
Izdvajamo Kultura

Otvorena izložba „Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme“

FOTO: Narodni muzej "Zaječar"

„Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme“, naziv je izložbe autora Nine Pogarčić, istoričara umetnosti-višeg kustosa, koja je otvorena u Narodnom muzeju u Zaječaru.

Događaj je realizovan u skladu sa epidemiološkim preporukama i merama prevencije protiv Кovida-19, a zainteresovani građani mogli su otvaranje izložbe da prate uživo na fejsbuk strani Narodnog muzeja „Zaječar“.

FOTO: Narodni muzej “Zaječar”

Кao dragoceni slikovni izvori, prikupljene razglednice Zaječara čuvaju sećanja o gradu na Timoku. Izabarni topografski motivi na ovim razglednicama prikazuju kako je Zaječar tokom nešto više od jednog veka menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu.

FOTO: Narodni muzej “Zaječar”

Od ukupno 227 evidentiranih topografskih razglednica, na izložbi je predstavljeno 108 razglednica koje se čuvaju u Narodnom muzeju „Zaječar“, Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar, Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru, kao i u privatnoj kolekciji Miodraga Vučkovića, pasioniranog zaječarskog kartofila.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: Narodni muzej “Zaječar”

FOTO: Narodni muzej “Zaječar”

Dodaj komentar