fbpx
Kultura

Otvorena izložba “Periodika Istorijskog arhiva u Zaječaru (1852-2019)” (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

U galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru otvorena je izložba pod nazivom “Periodika Istorijskog arhiva u Zaječaru (1852-2019)”. Autori izložbe su Ivan Potić i Agim Januzi.

Izložbu čine 480 časopisa i novina, koje su arhivirane u bibliotečkom fondu Istorijskog arhiva “Timočka krajina” u Zaječaru. Radi se o izuzetnoj istorijskoj građi publikacija Zaječara i okoline i ovo je samo jedan mali deo onoga što je prikazano javnosti.

FOTO: zajecaronline.com

“Novine su prikazane hronološki, od najstarije koja je izdata 1852. godine, sve do časopisa iz 2019. Ova periodika čini jedan značajan deo bibliotečkog fonda. Takođe, mislim da je ovo prvi put da se prikazuje istorijat od tih prvih časopisa “Glasnika društva srpske slovesnosti” do danas.

Koncept izložbe napravljen je relativno brzo, a sam tehnički rad na izložbi trajao je nekoliko dana. Posebno bih istako interesovanje učenika za ovu izložbu, jer to pokazuje da ima interesenata za istoriju, kako i za lokalnu, tako i za istoriju u globalu. Hteo bih da se zahvalim svima koji su došli na Dan Istorijskog arhiva “Timočka krajina” da pogledaju izložbu”, kaže Ivan Potić, autor izložbe.

Ivan Potić, autor izložbe; FOTO: zajecaronline.com

Pomenuta izložba je organizovana povodom 71. godišnjice uspešnog rada i postojanja Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ Zaječar. Prošla godina je obilovala velikim brojem događaja.

“Izložbu smo priredili povodom našeg jubileja. Kada su ovakve godišnjice u pitanju, mi uvek napravimo i retrospektivu onoga što smo u prošloj godini radili. Takođe, napravimo i plan šta može kulturna javnost da očekuje u ovoj godini. Imali smo osam izložbi, dve promocije “Zbornika”, imali smo izdanje pet knjiga publikacija zaječarskog Istorijskog arhiva. Takođe, imali smo i posetu američkog atašea za kulturu, francuskog ambasadora, kao i ministra kulture RS Vukosavljevića koji je promovisao dva izdanja. Radi se o monografiji Istorijskog arhiva i još jednoj publikaciji. Imali smo i svečanu akademiju”, istakao je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva “Timočka krajina” u Zaječaru.

Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva “Timočka krajina” Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

U međuvremenu, sredili smo dvorište arhiva i renovirali izložbenu galeriju. U okviru projekata Ministarstva kulture, promenili smo stolariju u arhivu. Sveukpna vrednost projekata je oko 8 miliona dinara. Izuzetno smo ponosni na sve ono što smo uradili”, dodao je Todorov.

Svi zainteresovani izložbu će moći da pogledaju u naredne tri nedelje u Istorijskom arhivu “Timočka krajina” u Zaječaru.

 

Dodaj komentar