Društvo Kultura

Otvorena izložba karikatura Aleksandra Blatnika u Pozorišnom muzeju

U okviru programa obeležavanja 2. februara – Dana pozorišta, u Pozorišnom muzeju u Zaječaru sinoć je otvorena izložba karikatura Aleksandra Blatnika, srpskog arhitekte, karikaturiste, slikara grafičara, dizajnera i pisca.

Izložbu je otvorio sin Aleksandra Blatnika Ivan Blatnik, takođe umetnik, dizajner, karikaturista i slikar rekavši: „Ovde su prikazani Acini prijatelji, poznanici, dragi ljudi, ljudi sa dušom iz doba njegovog života u Zaječaru i neću reći da je izložba otvorena već Acke hvala ti što si nas večeras ovako okupio. Znam da negde tamo ti i tvoji drugovi, koji su na ovim slikama, sa setom gledate na nas kao što i mi gledamo vas ovde.”

Istoričar umetnosti Marija Simonović zahvalila je u ime Narodnog pozorišta Timočke Кrajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ Fakultetu za menadžment u Zaječaru na ovom jedinstvenom i vrednom poklonu kao i gospodinu Nebojši Simenonoviću i gospodinu Draganu Ranđeloviću na tome što su se založili za očuvanje stvaralaštva Aleksandra Blatnika ali i što su u Pozorišnom muzeju prepoznali mesto koje će sa pažnjom čuvati ne samo ove karikature već i dušu Zaječara.

Aleksandar Blatnik (Zaječar, 1. oktobar 1944 — Niš, 20. oktobar 2016) dobitnik je više od 80 prestižnih domaćih i svetskih nagrada za karikaturu i slikarstvo, među kojima je ULUPUDS-ova nagrada za životno delo.

Izložba se može razgledati radnim danima od 9 do 15 sati.

Dodaj komentar