Kultura

Otvorena izložba fotografija pod nazivom „Ranohrišćanske grobnice Niša”

U Narodnom muzeju u Zaječaru, danas je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Ranohrišćanske grobnice Niša” autora Zorana Radosavljevića Kikija. Izložba je prikazana u sklopu 6. Festivala hrišćanske kulture.

Pomenuta izložba je otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru, u 19 sati.

Direktorka Narodnog muzeja Maja Živić najpre se zahvalila kolegama iz Zavoda za zaštitu spomenika. Naglasila je da autor izložbe Zoran Radosavljević Kiki trenutno odsutan, kao i mnoge kolege koje su radile na ovom projektu. Dodala je da je projekat od velikog značaja za našu kulturu.

Diplomirani istoričar Đorđe Stošić govorio je o iskopinama u Nišu, njihovom lokalitetu i vrednosti.

,,Niš je kao grad sa bogatim arheološkim nasleđem najviše poznat po atheološkom nalazištu Medijana. Pored Medijane, u Nišu se nalazi još nekoliko izuzetno važnih lokaliteta.
Niška tvrđava, Gradsko polje i ono što jeste predmet istraživanja koje je dalo velike rezultate, a danas prisustvujemo prezentaciji tih rezultata, to je Jagodin mala”, izjavio je Stošić.

Za kraj se obratio i episkop timoči Ilarion koji je ambijent izložbe positovetio sa ambijentom ranohrišćanskih grobinica, rekavši sledeće:

,,Prilikom ulaska u ovu prostoriju, baš pomenuh, da se nalazimo kao u nekom ambijentu ranohrišćanskih grobnica, gde su se hrišćani okupljali i gde su vršili svoje ceremonije i obrede.”

Posetioci ove izložbe imali su priliku da na fotografijama vide iskopine ali i proces kojim su arheolozi došli do ovakvih rezultata.

Dodaj komentar