Društvo Kultura

Otvoranje izložbe mozaika ,,Lepota predanja“ 30. jula na Feliks Romulijani

foto: zajecar.info

Najbitnije građevine ljudske kulture i vere vekovima unazad bivale su obogaćene jednom od najprestižnijih tehnika – mozaikom. Većina pronađenih mozaika oduševljavaju pre svega svojom veličinom i veštinom koju su imali umetnici u trenutku stvaranja istih. Motivacija za ovakav poduhvat jeste određivanje uloge mozaika u aktuelnim tokovima likovne umetnosti, kao i inspiracija posmatrača.

Otvaranje izložbe ,,Lepota predanja“ biće održana u carskoj palati Feliks Romuliana, u petak, 30. jula 2021. godine od 19h. Ulaz će biti slobodan a prevoz obezbeđen. Polazak je u 18h, od stajališta ispred „Amana“.

,,U vremenu kada su se desile mnoge promene i kada se mislilo da će se svet preobraziti u jedan humaniji, brojna očekivanja su izneverena a razočarenja su zašla u sve sfere stvaralaštva. Kulturni delatnici su uvek bili prvi na udaru trusnih društvenih dešavanja, sledstveno tome, uočavamo promene u fizionomiji umetnosti kao odraz svakidašnjice na ličnost umetnika.
Čini se da naši umetnici oduvek stvaraju u vanrednim okolnostima ali kao da ih to motiviše da daju sve od sebe, prevaziđu šturu realnost i iznedre vrhunska dela. Jedna od takvih izložbi je Bijenale mozaika koja višedecenijskim trajanjem i opstajanjem, inspiriše pulsirajućom energijom . Dosledan u ideji afirmacije tehnike, doprinosi prepoznatljivosti umetničkog doživljaja.

Poslednjih dvadeset godina mozaik je doživeo veliki uspon i značaj, istovremeno i razvoj na tehničkom nivou. Na njega se više ne gleda kao prevaziđena likovna tehnika nego, izuzetan likovni doživljaj koji pojedinim delima iznenađuje posmatrača. Kod tehnike bojama možete uraditi više premaza do željenih nijansi a u mozaiku je neophodan suptilan osećaj u odabiru i rasporedu tesera.
Konkursi i Bijenalna izlaganja podsticajno deluju na istraživanje mogućnosti oblikovanja, originalnost i bogatstvo rešenja. Zapaženi stvaralački dometi doprineli su da se sve više pojavljuje u domaćoj arhitekturi. Svaki susret sa izložbom mozaika je inspiracija za produbljena interesovanja i nova iskustva u traženju sopstvenog stilskog izraza pa ga sve češće srećemo u sferi trodimenzionalnog.

U najkompleksnijoj likovnoj tehnici, naizgled relativna lakoća izvođenja ima za osnovu poznavanje crteža. Nadogradnja sledi kroz kazivanje o doživljenom trenutku, u definisanju kompozicije znakovnim elementima, kroz sopstvenu imaginaciju ili reminiscenciju na vizantijsku ili srednjevekovnu umetnost…

Veliki broj učesnika u svojoj umetničkoj biografiji zapisuje realizacije monumentalnih kompozicija dok im Bijenale nameće unošenje novih komponenti u područje savremenog mozaika. Savladavanjem ovog poduhvata otvara se put u komunikaciji sa publikom. Prezentacija mozaika je vrlo značajna za određivanje njegove uloge u aktuelnim tokovima likovne umetnosti i zato je važno održavanje ovakvih manifestacija“ saopštila je Ljiljana Subotić, autor Bijenala mozaika.

Dodaj komentar