Društvo Izdvajamo

Otkazana javna rasprava o gradskom budžetu, gradonačelnik vređao opoziciju – „idite na lečenje“

Javna rasprava o gradskom budžetu za 2024. godinu, koja je trebalo da bude održana danas, otkazana je, nakon žustre rasprave između građana koji su želeli da snime raspravu, pojedinih opozicionih odbornika i gradonačelika Boška Ničića!

Početak javne rasprave zakazan je za 13 časova, kada je i počela, ali posle samo desetak minuta je prekinuta.

Prva se za reč javila sugrađanka kojoj je u požaru izgorela kuća i upitala gradonačelnika šta se dešava sa obećanim montažnim kućama za ova domaćinstva, koja su izgubila svoje domove.

Ničić je na ovo pitanje kratko odgovorio da je tema javne rasprave budžet za narednu godinu i da se o navedenom pitanju ne može rasravljati na ovom mestu.

Odmah zatim, on je zatražio od građana koji su želeli da snime raspravu da ugase kamere, što su oni odbili, a Ničić je proglasio prekid javne rasprave u trajanju od sat vremena.

Po povratku u skupštinsku salu, on je naglasio da snimanje rasprave nije dozvoljeno, osim medijima koji su se akreditovali za prisustvo na ovoj raspravi.

Ipak, nakon što su pojedini građani ponovo odbili da ugase kamere, rekavši da je glavni razlog to što narod ima pravo da zna gde se troši njegov novac, usledila je žustra prepirka, teške reči, ali i vređanje.

U tome je prednjačio gradonačelnik Boško Ničić, koji je između ostalog rekao odborniku u gradskoj Skupštini, Uglješi Đuričkoviću, da „treba da ide da se leči“, a onima koji su snimali sve što se događalo, u najmanju ruku povišenim glasom, da „izlaze napolje“.

Đuričković je gradonačelniku u više navrata sugerisao da skupštinska sala nije njegova kuća i da ne može nikoga da izbacuje napolje, na šta je Ničić odgovorio da jeste, jer je njega narod birao, aludirajući potom i na rezultate izbora, ponavljajući da je bolje da se ne javljaju oni koji su osvojili 3% glasova.

Gradonačelnik je potom ispred sebe „potrojio“ nekoliko pripadnika obezbeđenja, dok je opšti haos i tenzija u sali nastavila da raste.

Nakon neuspešnih pokušaja da natera građane da isključe kamere, Ničić je odbio da nastavi sa javnom raspravom i odlučio da je obustavi u potpunosti, rekavši da je „građanima uskraćeno pravo da kažu oni zbog čega su na javnu raspravu i došli, zbog ponašanja pojedinaca.

On je u par navrata ponavljao i „šlepka, šlepka“, „idite na šlepku pa tamo pričajte“, aludirajući na proteste koji su održavani tokom leta.

Na kraju, rasprava nije održana, da li će biti održana veliko je pitanje, nakon svega što se danas dogodilo, a Ničić je najavio da će biti održana na „četiri druge lokacije“.

1 komentar

Dodaj komentar