Društvo

Osmaci sledeće nedelje polažu malu maturu, najviše njih izabralo geografiju

Osmaci naredne nedelje polažu maturu, najviše njih za treći predmet odabralo geografiju.

Svršeni osmaci u Srbiji završni ispit polagaće iduće nedelje, 17, 18. i 19. juna u matičnim osnovnim školama.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna, a 24. juna konačni.

Osmaci će u ponedeljak, 17. juna raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije, 18. juna rešavaće test iz matematike, dok će u sredu, 19. juna polagati predmet po izboru.

Najviše učenika odabralo geografiju

U ovoj školskoj godini, prema podacima Ministarstva prosvete, najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

Ispit će se u svim školama u Srbiji odvijati u isto vreme – počinje u 9.00 i traje do 11.00 sati, a ukoliko počne sa zakašnjenjem, produžava se tako da izrada testa traje 120 minuta.

Iz ministarstva su ranije za Tanjug rekli da su testovi pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije sa zatvornicama i spremni za distribuciju po posebnom rasporedu.

Takođe, pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, uključujući i učenike i roditelje.

Struktura testova i broj otvorenih i zatvorenih zadataka biće sličan kao i prethodnih godina. Većina zadataka biti rešavana tako da će se zaokruživati jedan od ponuđenih odgvora.

Svi testovi moraju da budu u skladu sa standardima, da sadrže zadatke na sva tri nivoa – osnovnom, srednjem i naprednom.

Osmaci ne smeju da izađu prerano

Učenici ne smeju da napuštaju prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Nakon polaganja, osmake čeka upis u srednju školu u zavisnosti od ostvarenog uspeha na prijemnom i uspeha tokom školovanja. Maksimalan broj bodova koji đaci mogu da imaju je 100.

Od 25. do 26. juna osmake čeka popunjavanje liste opredeljenja želja srednjih škola i smerova koje bi učenici želeli da upišu.

Sledi predaja, provera tačnosti, a 1. jula do 8 sati biće objavljena raspodela učenika po školama.

Ostali učenici osnovnih škola, od prvog do sedmog razreda, nastavu završavaju 14. juna, a srednjoškolci 21. juna.

ZaječarOnline/Tanjug/O.B.

Dodaj komentar