fbpx
Neke sjajne priče

Olimpijske planine oko Sarajeva

sarajevo
sarajevo

Lepote planina Bosne i Hercegovine jednostavno ostavljaju bez daha, a svaka od njih je jedinstvena, autentična i predstavlja predivni biser prirode. Čak šezdeset planina ima vrhove iznad 1500, a vrhove više od 2000 metara nadmorske visine ima 11 planina.

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo je okruženo planinama u vidu visoke barijere. Na osnovu fizičko-geografskih karakteristika svojih planina Sarajevo je izraslo u veoma značajan zimski sportsko-rekreativni centar, a 1984. godine bilo je organizator zimskih olimpijskih igara. Najznačajnije olimpijske planine oko Sarajeva su: Jahorina, Bjelašnica, Igman i Trebević.

U narodu je poznato da je Jahorina navodno dobila naziv po drvetu javoru. Međutim jedan češki lingvista i botaničar, zapisujući detalje o toj planini, je pogrešno napisao naziv. Umesto Javorina čuo je Jahorina i tako je ostalo. Nagli razvoj zimskog turizma ove planine omogućila je organizacija Zimskih olimpijskih igara, kada su na planini izgrađeni savremeni hoteli i prateći objekti, kao i staze za spust, slalom i veleslalom. Ovde su održavana takmičenja u alpskom skijanju za žene.

Za planinu Igman je karakteristično to da je bezvodan, a vode se pojavljuju jedino u vidu snažnih vrela u podnožju, od kojih je najpoznatije Vrelo Bosne. Ova planina je značajna i po događajima iz Drugog svetskog rata i velikoj epopeji iz Narodno-oslobodilačke borbe, poznatoj pod nazivom Igmanski marš. Igman je područje najniže zabežene temperature u regionu koja je dostizala i do −43°C. U nekim dokumentima stoji da je ta planina nazvana po intenzivnom klimatskom fenomenu vezanom za postojanje inverzivnih smrčevih šuma. Za vreme Zimskih olimpijskih igara ovde su održana takmičenja u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima.

jahorina

jahorina

Bjelašnica je uz Jahorinu, Vlašić, Kupres i Blidinje jedan od vodećih ski centara u Bosni i Hercegovini. Posebnu atrakciju predstavljaju visoki snežni smetovi koji dosežu i do nekoliko metara. Zima je posebno interesantna upravo zbog pejzaža koji pruža planina prekrivena snežnim prekrivačem, nalik na belu pustinju oblivenu zracima sunca.

Olimpijska planina Trebević jedno je od omiljenih izletišta Sarajlija, a zbog bujne flore slovi za pluća grada. Nalazi se iznad Sarajeva, što ga čini jedinstvenim glavnim gradom na svetu, jer je za svega sat i trideset minuta hoda moguće popeti se iz centra grada do vrha, odakle se pruža veličanstveni pogled na mnoge prelepe planine i doline. Zbog idealne konfiguraciјe terena ovde јe izgrađena kombinovana staza za bob i sankanje, a logično tu su i održana takmičenja u ovim disciplinama za vreme Zimskih olimpiјskih igara.

Ukoliko ste ljubitelj skijanja ili jednostavno volite da udišete sveži planinski vazduh, uputite se u Sarajevo i usput posetite ove dragulje prirode. Budite sigurni da ćete uživati kako u predelima tako i u čarolijama koje nude.

Autor: Marija Kostić

Dodaj komentar