Društvo

OGLASIO SE BATUT – VREME OPASNO PO ZDRAVLJE U PETAK! Objavljena detaljna uputstva kako da se ponašamo tokom toplotnih talasa

batut opasno vreme
foto: pixabay.com

Batut – U petak stiže toplotni talas, vreme opasno po zdravlje!

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” oglasio se na svom sajtu povodom prvih tropskih dana koji su pred nama u ovoj godini.

Posle nevremena. kiše, pljuskova i vetra, stiže nam pravo tropsko vreme praćeno visokim temperaturama. Po biometeorološkoj prognozi ove ustanove, vreme će biti potencijalno opasno po zdravlje u petak, 7. juna, i to u tri grada u Srbiji.

Institut “Batut” podseća da sa aspekta zdravlja ljudi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana. Kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti. Kako je nedavno rekao prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ, tropski dan je po definiciji dan sa maksimalnom temperaturom vazduha. Od 30 stepeni i više.

Po prognozi RHMZ, takve dane ćemo imati u četvrtak, petak, suboti i nedelju. A živa u termometru će se peti do 35. podeoka.

U petak stiže toplotni talas

– Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji opasne pojave 10. juna. Na području severne, kao i u delima zapadne i centralne Srbije. U periodu od 7. do 9. juna u pojedinim delovima severne, centralne i južne Srbije. A 10. juna u većem delu Srbije se očekuju maksimalne dnevne temperature vazduha u domenu potencijalno opasne pojave – navodi se na sajtu Instituta “Batut”.

Po tabeli koju je “Batut” objavio, u petak, 7. juna žuti alarm se pali u Beogradu, Surčinu, Bečeju i Zrenjaninu, gde je prognozirana temperatura 32 stepena.

Mere prevencije:

  • Neophodna je nadoknada tečnosti, odnosno održavanje termoregulacije unosom dovoljne količine tečnosti, kako pre, tako i u toku trajanja izloženosti povišenoj ambijentalnoj temperaturi. Bez obzira na subjektivni osećaj žeđi
  • Izbegavanje alkohola i previše kafe i šećera
  • Treba uzimati manje, a češće obroke, i izbegavati hranu hranu sa visokim sadržajem proteina.
  • Odeća bi trebalo da je od prirodnih tkanina velike poroznosti za vazduh. Zbog olakšanog isparavanja znoja i uticaja ubrzanog vazdušnog strujanja u intimnoj zoni

ZaječarOnline/Hypetv.rs/alo/O.B.

Dodaj komentar