fbpx

Održana Svetosavska akademija u pozorištu „Zoran Radmilović“

Preporuka:

24. zimski uspon na Trem

Planinarski klub Železničar iz Niša, organizuje republičku planinarsku akciju sa usponom na najviši vrh Suve planine –Trem (1810 mnv). Program...

Odustalo se od natkrivanja bazena na Kraljevici tokom zime (FOTO)

Zatvoreni bazen na zaječarskoj Kraljevici ove zime ipak neće biti otvoren za posetioce, jer se prema rečima v.d. direktora...

Podsticaji u poljoprivredi u 2020. godini

Novčana sredstva po nedavno objavljenoj Uredbi o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini uobičajeno su...
- Reklama -

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, juče, 27. januara, održana je tradicionalna Svetosavska akademija u organizaciji Grada Zaječara i Eparhije Timočke.

Samoj akademiji, prethodila je izložba likovnih radova, u holu pozorišta od 18:30 časova. Crteže i slike radila su deca, a glavni motiv bio je prvi srpski arhiepiskop i čovek u čiju se čast proslavlja ovaj dan – Sveti Sava.

Nakon izložbe, svečana akademija počela je pevanjem hora. Posle lepe muzičke uvertire i pesama posvećenih Svetom Savi, školarci su izveli predstavu koju su za ovu priliku pripremali sa profesorom Stevanom Jovanovićem, a sve u duhu borbe koju je Sveti Sava celog života vodio za dobrobit svog naroda i same vere.

Po završetku programa, Episkop Timočki, gospodin Ilarion, uručio je nagrade svima koji su učestvovali i bili zaslužni za organizaciju svečane akademije, a zatim se obratio okupljenim Zaječarcima u prepunom pozorištu.

On je pre svega čestitao i zahvalio se svima koji su učestvovali u organizaciji ove svečanosti, kao i svima koji su se prijavili i učestvovali u likovnom konkursu i pozvao one koji izložbu u foajeu pozorišta nisu pogledali, da po završetku akademije to učine.

Kako je Svetosavska akademija bazirana na tekstu Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, Episkop Timočki, gospodin Ilarion je u tom duhu kroz svoje reči provukao i reči iz „Ohridskog prologa“- srpske Biblije.

„Mi ne gledamo na ono što se vidi, nego na ono što se ne vidi. Vidimo ovaj materijalni svet i prolazni, ali gledamo na onaj duhovni i besmrtni. Vidimo veselje zemaljsko, često isprekidano plačem i uzdasima, često završeno smrću, ali gledamo na radost duhovnu, radost besprekidnu i večnu“, citirao je vladiku Velimirovića, Episkop Ilarion.

Ovim rečima, gospodin Ilarion preneo je na neki način i viziju nevidljivog sveta o kojoj govori Sveti Nikolaj, a koju nam je ostavio daleko pre vladike Svetog Nikolaja, Sveti Sava. Viziju o crkvi, o svome rodu, o bližnjima i onima koji su za njim došli i dolaze kao mlađi naraštaji.

Episkop Timočki pružio je i podršku našoj crkvi u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji.

„Svaka Svetosavska akademija i svako proslavljanje Svetoga Save jeste i znak podrške našoj stradanoj crkvi u Crnoj Gori i na Kosovo i Metohiji i nikada ne smemo to da zaboravljamo, jer to je i mesto rođenja Svetog Simeona Nemanje i mesto gde je ponikla srpska država. Sećajući se i moleći se gospodu, ne da pobedi jedna ili druga stranka ili strana, nego da pobedi istina Hristova, ona istina koja je Svetoga Savu odvela sa prestola i uzdigla ga na večni nebeski.“

Za sam kraj, još jedom se zahvalio svim prisutnim Zaječarcima prizivajući milost Božiju i blagoslov Svetog Save.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: