fbpx
Društvo

ODBORNICI ODLUČILI: Ukinuto pozorište i ustanova “Cekit”, osnovana Turistička organizacija grada Zaječara

Većinom glasova odbornici Skupštine garda Zaječara dali su saglasnost na Predlog Odluke o ukidanju Ustanove Centar za kulturu i turizam “CEKIT” Zaječar, ukidanju Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru i osnivanju Turističke organizacije grada Zaječara.

Kao obrazloženje za ukidanje ustanove “Cekit” gradonačelnik Zaječara Boško Ničić naveo je da je ova ustanova napravljena kao veštačka tvorevina ustanove za kulturu i ustanove za turizam sa pomešanim nadležnostima.

” Kao takva ova ustanova ne može aplicirati kod Ministarsva kulture, jer se bavi turizmom i ne može aplicirati za sredstva Ministarstva turizma, jer se bavi kulturom.

Novoosnovane ustanove za kulturu i za turizam baviće se svaka svojom delatnošću koje proizilaze iz Zakona o kulturi i Zakona o turizmu”, najavio je Ničić.

Odbornici su na današnjem zasedanju usvojili Odluku o osnivanju Turističke organizacije grada Zaječara. Vršilac dužnosti direktora biće Ana Ignjatović, diplomirani menadžer iz Zaječara, a sedište Turističke organizacije biće u dosadašnjim prostorijama u ulici Svetozara Markovića broj 2.

Na sednici se čuo i predlog da novoosnovani Centar za kulturu bude smešten u zgradi Doma kulture u Kotlujevcu.

„U Domu kulture u Kotlujevcu su idealni uslovi, a ne po nekim zgradama na 4, 5. ili 6 spratu.

Imamo odličan prostor sa odličnom pozornicom i salom, sa potpuno uređenim prostorijama koje propadaju, kad se nešto ne koristi to polako propada, i mislim da je logično da tamo bude lociran budući Centar za kulturu.

Posebno što veliki broj njihovih aktivnosti iziskuje da se ima i neka sala za vežbe, kada se radi o folkloru idr.”,  rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Odbornici su usvojili i Nacrt Odluke o okončanju postupka likvidacije nad Ustanovom za kulturu „Centar za kulturu“ grada Zaječara -u likvidaciji, kao i Nacrt Odluke o ukidanju Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“.

Kako se navodi u obrazloženju, razlog za ukidanje Pozorišta je taj, što se usled niza sudskih odluka kojima su zaposleni koji su tužili Pozorište zbog dobijenog otkaza, došlo u situaciju da umesto 34 zaposlena, trenutno ima 45 zaposlenih i to 20 odsto glumaca i 80 odsto ostalog osoblja.

Odbornik pokreta “Pobeda za naš grad”, Nenad Ristović istakao je da je odluka za ponovnim gašenjem pozorišta ishitrena i da se problem povećanog broja zaposlenih može rešiti na drugačiji način.

” 45-oro zaposlenih zaječarsko pozorište imalo je još 2012. godine. Dakle, umesto gašenja preduzeća moglo se krenuti u sistematizaciju čime bi se izvršila preraspodela radnih mesta i napravio drugačiji odnos, i interesuje me šta će onda biti sa otpuštenim radnicima.

Hoće li biti preraspoređeni u druga preduzeća ili će zaista ostati bez posla?”, istakao je Ristović.

Odbornici su dali saglasnost i da likvidacioni upravnik zaječarskog pozorišta biude Danijel Ilić, strukovni menadžer iz Zaječara, dok će likvidacioni upravnik “CEKIT-a” biti Predrag Bordijanović, diplomirani ekonomista iz Zaječara.

2 komentara

 • U početku, kada su vlasti, još pre nekoliko godina, uvele “pali-gasi” režim rada Pozorišta, kao i skoro svih ostalih javnih preduzeća, mislio sam, da se iza toga krije neka viša, meni nerazumljiva, kombinatorika.
  Ovo “pali-gasi” rešenje, u stvari, više je označavalo fajront u Gradu starom nekoliko vekova, no što je bilo rešenje za probleme u Pozorištu i drugim preduzećima koja su doživela istu sudbinu.
  Ali, Zaječarci su dobro pročitali poruku, te kao lepo vaspitani gosti, polako, i u redu, na znak za fajront, počeše masovno da iz Grada odlaze. Jedino, što je nekako, malo, ali baš sasvim malo čudno, je to da je fajront oglasio gost, a domaći odoše.
  Ja to nisam tada shvatio kao fajront. Valjda kasno palm, pa nisam otišao. A i da sam, kojim čudom, shvatio poruku, ne bih otišao. Pa ne može gost da istera mene koji sam domaći. Od ovo nekoliko vekova postojanja Grada, moji su u njemu makar poslednji vek proveli.
  No, kako nisam otišao, evo, doživljavam i drugo “pali-gasi”. To je ono, za neposlušne goste, što su se zasedeli, kao sa su domaći.

  Ej bre, Zaječarci!
  Mi smo bre domaći!
  Mi treba da palimo i gasimo svetla!

  Aa… svi ste se već spakovali? Izvinite onda na smetnji.

  Ako, ipak, ima neko da nije (mislim da se nije spakovao) nek se javi, možda se dohvatimo prekidača, pre nego ovi stvarno ugase svetlo.

Dodaj komentar