Društvo

Odbornici jednoglasno potvrdili: NE DAMO GAMZIGRADSKU BANJU MIGRANTIMA!!! (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada usvojen je zaključak kojim se ne daje saglasnost Komesarijatu za izbeglice i migracije da na teritoriji MZ Gamzigradska banja oformi prihvatni centar za migrante i tražioce azila, na osnovu Zaključka Vlade Srbije od oktobra.

Zanimljivo je to da su se posle pisanja našeg portala o izgradnji centra za migrante, oglasili predstavnici vladajuće koalicije i oštro kritikovali taj predlog. O reakciji političara na vest o izgradnji centra za migrante možete pročitati ovde.

Jučerašnja sednica je dokaz da je naš portal bar na jedan dan uspeo da ujedini i poziciju i opoziciju oko jedne tačke.

Razlog zbog koga odbornici i političke partije nisu dali saglasnost Komesarijatu za izbeglice i migracije da se na teritoriji MZ Gamzigradska banja oformi prihvatni centar za migrante i tražioce azila, je to da strategijom lokalnog ekonomskog razvoja Grada Zaječara za period od 2015-2020. godine, Gamzigradska banja i arheološko nalazište Felix Romuliana definisani su kao nosioci razvoja turizma Grada Zaječara.

Gamzigradska banja predstavlja afirmisan motiv turističke tražnje i danas čini težište specijalizovane turističke ponude Grada Zaječara.

Arheološko nalazište Felix Romuliana od 29. juna 2007. godine nalazi se na UNESKO-voj listi svetske baštine, dakle predstavlja mesto od izuzetnog kulturnog značaja, odnosno jedinstvenu baštinu čovečanstva.

Željko Šoršokanović zahvalio se svima što nije dozvoljeno Komesarijatu za izbeglice i migracije da se na teritoriji MZ Gamzigradska banja oformi prihvatni centar za migrante i tražioce azila.

„Zahvaljujem se u svoje lično ime i članova MZ Gamzigradska banja i Gamzigrad, kao i svih meštana, što danas na sednici Skupštine Grada Zaječara nije data dozvola Komesarijatu za izbeglice i migracije, da se na teritoriji MZ Gamzigradska banja oformi prihvatni centar za migrante i tražioce azila“, istakao je Željko Šoršokanović odbornik SNS-a i dodao:

„Mi smo kao članovi saveta MZ Gamzigradska banja i Gamzigrad, 1. decembra održali zajednički sastanak i doneli zaključak u kome zahtevamo od gradskog veća i od Skupštine grada Zaječara da se ne da saglasnost za otvaranje prihvatnog centra u bivšem hotelu Kastrum“.

Isidor Marković je istakao kakve bi posledice bile po Gamzigradsku banju i Grad Zaječar ako bi se u bivšem hotelu Kastrum otvorio prihvatni centar za migrante.

„Dobro je što nije data saglasnost za izgradnju  prihvatnog centara za migrante, ali je potrebno da i mi znamo šta želimo sa Gamzigradskom banjom“, istakao je Isidor Marković odbornik PUPS-a i dodao:

„Na njihov predlog o prihvatnom centru, mi treba da imamo kontra predlog, da pokažemo kakvi su naši planovi sa banjom i Felix Romulianom“.

Ivan Joković, odbornik Zajedno za Zaječar, rekao je da će odbornička grupa, kojoj on pripada, glasati za predlog da se ne izgradi prihvatni centar u Gamzigradskoj banji, ali je istakao da moramo imati razumevanja prema tim ljudima koji su otišli iz ratom zahvaćenih područja.

„Mislim da mi kao grad, treba da podržimo politiku Vlade Republike Srbije prema migrantima, za koju mislimo da je dobra, i koja se razlikuje od drugih koji nemaju razumevanje za muke tih ljudi, i moramo makar simbolično da doprinesemo njihovom statusu bar dok su u prolazu kroz naš grad, da im nekom simboličnom pomoću olakšamo te sate ili dane boravka u našem gradu“, istakao je Ivan Joković i dodao:

„Preporučujem u narednom periodu da Gradsko veće i izvršni organi razmisle na koji način možemo da olakšamo kratak boravak u Zaječaru migrantima, zato što njihov krajnji cilj nije naš grad već zemlje zapadne Evrope“.

Saša Dimitrijević, član Gradskog veća i prvi čovek Nove Srbije, u gradu na Timoku, zamolio je prisutne odbornike da podrže predlog veća i glasaju da hotel Kastrum ne bude prihvatni centar za migrante.

„Mislim da svi mi treba da se borimo protiv dovođenja migranata u hotel Kastrum, i ovom prilikom molim sve da budemo jedinstveni“, kratko je poručio Dimitrijević.

 

Dodaj komentar