fbpx
Društvo

Od sada brzo i lako do informacija o obaveznom zdravstenom osiguranju

Krajem 2018. godine Republički fond za zdravstveno osiguranje oformio je Nacionalni kontakt centar koji će omogućiti lakše i brže informisanje osiguranika.

Otvorene su tri telefonske linije: za pozive iz fiksne mreže, pozive iz mobilne mreže i iz inostranstva, i za lečenje u inostranstvu.

Prema rečima Tatjane Stojanović, v.d. direktora filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za zaječarski okrug svrha ovog kontakt centra jeste da omogući osiguranim licima Republičkog fonda da na jedan brži, lakši i jednostavniji način putem telefona dođu do informacije i dobiju odgovore na pitanja koja se odnose na njihovog ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstva.

” Sada će osigurana lica brže moći da dođu do informacija poput mogućnosti lečenja u ustanovama van matične filijale, odnosno u zdravstvenim ustanovama u drugim gradovima u Srbiji, poput odgovora na pitanja o mogućnostima lečenja u inostranstvu, o isplati naknada tokom privremene sprečenosti za rad, o refundaciji troškova za lekove ili medicinska sredstva.

Putem Nacionalnog kontakt centra oni će moći da dobiju i informacije koje se tiču izdavanja i overe zdravstvenih kartica, kao i odgovore na brojna druga pitanja iz oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja“, rekla je Stojanović.

Ona dodaje da će u Nacionalnom kontakt centru, na raspolaganju biti 40 operatera, u vremenu od 07:30 do 15:30, koji će primati pozive i davati odgovore osiguranicima.

„U slučaju da osiguranik u momentu kada razgovara sa operaterom ne dobije potpun odgovor, odgovor će osiguranom licu biti prosleđen u što kraćem vremenskom roku a najkasnije u roku od 24 sata ili mejlom, ili putem telefonskog poziva.

Obaveštenja koja govore o radu ovog nacionalnog kontakt centra sa brojevima telefona istaknuta su na vidnim mestima u Filijali zdravstvenog osiguranja u Zaječaru, a takođe i u ispostavama u Knjaževcu i Boljevcu”, istakla je Stojanović.

Republički fond je za potrebe osiguraniih lica opredelio tri broja telefona i to:

  • 0700 33 443 – poziv na ovaj broj tarifira se po ceni lokalnog poziv u fiksnoj telefoniji,
  • drugi broj je 011/73 50 900 – namenjen je pozivima iz mobilnih mreža iz zemlje i inostranstva.
  • Treći broj 011/205 36 83 – rezervisan je za sve informacije koje se tiču pitanja i lečenja osiguranih lica u inostranstvu.

Dodaj komentar