fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo

ODLUČENO! ZAJEČARSKO POZORIŠTE I CENTAR ZA KULTURU I TURIZAM POSLOVAĆE U OKVIRU JEDNE USTANOVE!

Nakon što su u petak, 8. decembra Gradski većnici grada Zaječara dali saglasnost na Predlog odluke o osnivanju Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, isti predlog odluke jednoglasno su povukli već na narednom zasedanju u sredu, 13. decembra kako bi usvojili Nacrt Odluke o osnivanju Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

Pomenuti pretres predloga odluke u subotu se našao pred skupštinskim odbornicima koji će dati svoj sud da li Pozorište “Zoran Radmilović” i Centar za kulturu i turizam grada Zaječara mogu i treba da posluju pod istim krovom i kao jedna ustanova.

Prema rečima gradonačelnika Boška Ničića, nova odluka je doneta radi racionalizacije i efikasnijeg rada ovih ustanova.

„Bivši CEKIT je brojao 16-17 zaposlenih, gde je bila i turistička organizacija. Bivše pozorište je brojalo 45, vodilo se 38, zakon je dozvoljavao 34, i sav taj galimatijas kad se napravi, mi dođemo na ivicu ili pređemo cifru od 824 koliko nam dozvoljavaju broj zaposlenih.

U ovoj situaciji, kada se formira novo javno preduzeće za projektovanje i izgradnju, što je neophodno umesto Direkcije, za firmu koja bi menjala CEKIT, ne bi ostala mogućnost da bude zaposleno više od devetoro ljudi.

Za vreme leta, u najudarnijem periodu kada se dešavaju seoske manifestacije, u pozorištu nema toliko aktivnosti, uglavnom pozorišta ne rade ili idu na jedan ili dva festivala. Tamo su ljudi koji isto to, što se tiče tehnike, rasvete, rade na tim poslovima.

Smatrali smo da je sasvim logično da objedinimo te dve stvari, poslali smo dopis Ministarstvu i dobili smo odgovor od Ministarstva da je to naša stvar i da nemaju ništa protiv toga“, naveo je Ničić.

Predstavnici opozicije ovu Odluku smatraju apsurdom, pa se na pomenutom zasedanju Skupštine grada podneli rekordan broj amandmana na jednu tačku dnevnog reda.

Odbornicka grupa „Pobeda za nas grad“ podnela je 85 amandmana na predlog Odluke o osnivanju Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine  – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a oni su, prema recima odbornika Milosa Stojadinovica, podneti iz nekoliko razloga.

Jedan od njih je i taj što je dnevni red na sednici Skupštine grada 8. decembra bio dopunjen sa 11 novih tačaka dnevnog reda, a da materijal za iste odbornicima nije dostavljen na vreme, kako bi mogli da se pripreme, ali i taj što je upravo pomenuta sednica trajala deset sati bez pauze.

Kako bi se pripremio materijal po osnovu podnetih amandmana pauza u skupstinskom zasedanju u subotu je trajala je više od dva sata.

Nakon sto je Gradsko veće odbacilo sve amandmane, odbornici su većinom glasova dali svoj konačan sud!

Pozorište “Zoran Radmilović” i Centar za kulturu i turizam grada Zaječara ubuduće postaju jedna ustanova i poslovaće zajedno pod imenom Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

Članom 17. Odluke o osnivanju pomenute utsanove predviđeno je da do imenovanja direktora, ovlašćenja direktora Ustanove imaće došadašnji v.d. direktora zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić.

Pomenutu funkciju može obavljati najduže godinu dana.

 A do imenovanja Upravnog odbora ustanove, njegovu funkciju će vršiti Privremeni upravni odbor, u sledećem sastavu: Elena Petrović, Stanoje Jovanović, Milan Mihailović, Srđan Rubežić i Dragana Minčić.

 

1 komentar

Dodaj komentar