Društvo

Objavljene nove cene goriva, poskupeo dizel!

foto: pixabay.com

Nove maksimalne cene goriva evro premijum BMB 95 i evro dizel do petka 21. juna biće 189, odnosno 201 dinar, objavilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

U odnosu na prethodni period, cene goriva su promenjene. Dizel je poskupeo za dva dinara po litru, dok je cena benzina ostala ista.

Nove cene važiće od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme.

U petak 21. juna Ministarstvo objavljuje nove iznose maksimalnih maloprodajnih vrednosti za ove dve vrste goriva.

Najviša maloprodajna cena derivata nafte za period od 15 časova 14. juna 2024. godine do 21. juna 2024. godine utvrđuje se u skladu sa članom 3. stav 4. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte.

Takođe, u skladu sa članom 3. stav 6. navedene uredbe, obaveštavaju se privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Cene benzina variraju širom sveta i često se menjaju iz dana u dan. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama, cene benzina mogu biti niže u odnosu na druge zemlje zbog različitih faktora.

Na cenu utiču porezi, regulacije i dostupnost sirovina.

U Evropi, cene benzina obično su više zbog većih poreza na gorivo i drugih faktora.

Međutim, ove cene takođe variraju između zemalja u skladu sa ekonomskim i političkim uslovima.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar