fbpx
Društvo

Obeležen Dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu (FOTO)

„Da se minutom ćutanja za svakog poginulog vojnika treba zahvaliti za napor i požrtvovanje uloženo za oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu, ćutali bismo 886 dana, za više od 1/4 poginulog stanovništva u borbi za slobodu otadžbine“.

Na današnji dan davne 1918. godine jedinice Prve srpske armije i konjička brigada generala Gambete oslobodile su Zaječar, pa se 19. oktobra obeležava Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Tim povodom danas su u Zaječaru održane tradicionalne srpsko-francuske komemorativne svečanosti, a program je počeo prijemom koji su u Grаdskoj uprаvi priredili gradski zvaničnici zа visoke zvаnice Republike Frаncuske u Srbiji i Ma. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je tom prilikom rekao da će se u narednom periodu, raznim projektima, još više učvrstiti saradnja između Zaječara i Ambasade Francuske u Srbiji, a sve u cilju negovanja istorije srpsko-francuske vojske.

” Razgovarali smo na mnogo tema, a ključna je ona o kojoj se 90 godina dogovaramo, oko izgradnje spomenika generalu Gambeti koji je predvodio jedinice i da zajedno njemu i nasem generalu Coloviću odamo počast. Nadam se da ćemo ove godine samo pokrenuti projekat, a iduće godine pronaći i dejno rešenje za taj spomanik. A da ćemo najkasnije 2021. godine konačno moći da razotkrijemo spomenike generali Gambetii i generalu Coloviću”, rekao je Ničić.

Ambasador Francuske u Srbiji,  Žan Luj Falkoni je na prijemu istakao da je veliko zadovoljstvo što se svake godine obeležava sećanje na period kada su francuski i srpski vojnici zajedno oslobađali Srbiju.

” Za mene je ovaj dolazak veoma emotivan, jer odnos između Francuske i Srbije se zasnivaju na dugoj istoriji. To je istorija bratstva i herosjstva, sećanje na oslobađanje i borbe koje su zajednički izvele Savezničke snage pod rukovodstvom generala Gambete i Colovića.  Hteo bih da odam počast toj istoriji mojim prisustvom, ali i preko projekata koje je gradonačelnik Ničić pomenuo”, rekao je Falkoni.

Ceremonijа polаgаnjа venаcа obavljena je nа Frаncuskom vojnom groblju.

Vence su na spomen obeležje palim i umrlim ratnicima Savezničke francuske vojske položile delegacije ambasade Francuske i Maroka, delegacije Grada Zaječara, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U okviru obеlеžavanja Dana oslobođеnja Zajеčara u Prvom svеtskom ratu, dеlеgacijе Francuskе i Maroka, u pratnji gradskih zvaničnika i prеdstavnika Ministarstva odbranе i vojskе i boračkih organizacija, obišli su Narodni muzеj u Zajеčaru, a zatim i Carsku palatu „Fеliks Romulijanu“.

Dodaj komentar