Društvo Izdvajamo

Umesto vode, u koritu Šaške reke gomila smeća (FOTO)

U Srbiji sve reke sa Stare planine slivaju se u Timok ili u Nišavu. Da li ste znali da e veoma je malo prelaza sa jedne na drugu stranu planine koji se koriste u današnje vreme. Na teritoriji Srbije to je samo prelaz kod Vrške Čuke, a nekada  se koristilo i korito reke Šaške kod Vratarnice. Evo kako ono danas izgleda…

Svi koji prelaze preko mosta do selo Vratarnica nadomak Zaječara, ne mogu da ne primete gomilu smeća na samoj obali Šaške reke.

Umesto vode, koja se tokom letnjih meseci uglavnom povlači iz korita, obale reke krase plastične kese i flaše kojima će (ukoliko ih niko ne bude uklonio) biti potrebno nekoliko stotina godina da se same razgrade.

Vlasnici zemljišta koje se nalazi tik uz Šašku reku kažu da se godinama bore sa nekulturom našeg naroda i da se dešava da godišnje po 2,3 puta čiste i uklanjaju otpad, ali uzalud.

Iako su ovaj problem prijavljivali i Komunalnoj policiji, sve što je učinjeno je da je sačinjen zapisnik.

“Iz Komunalne policije kažu da su takođe nemoćni, sve dok na licu mesta ne bude uhvaćen pojedinač koji zagađuje reku”, kaže Jovica iz Vratarnice.

Prema rečima meštana Vratarnice to što smeće neko baci preko već postojeće gomile smeća, ne znači da je manje kriv. Znači samo da je podjednako neodgovoran i prema prirodi i prema budućim naraštajima, jer ukoliko izvor presuši tek tada ćemo videti koliko je bila njegova vrednost. Samo što će tada možda biti kasno!

2 komentara

  • Zaboravio si Sljivar, jer ona protice nedaleko od sela, pa i oni istovaruju smece u nju. Imam plac koji se naslanja na obalu Lubnicku reke, na 1 km uzvodno od mosta kod seperacije, tako da u proleće sa velikom vodom donese na hiljade flasa i kojekakvog djubreta iz pomenutih sela.
    Pocetkom 80-tih u njoj je bilo rakova, sto je bio pokazatelj kvaliteta vode, a danas i kad vidim po koju ribu u viru ja se iznenadim.

  • Kakav Šljivar? Vratarnica i Šljivar nemaju veze. Priča je da je Boško Ničić kriv što neke budale iz kraja izbacuju djubre u reku, van svake pameti je to, kriv Boško ili Turci, samo mi nismo. Kad bi za ovakav prekršaj neko platio nekoliko desetina hiljada, bili bi poput Švajcarske, iz reka bi pili vodu. Srbina po džepu i rešen problem.

Dodaj komentar