fbpx
Društvo

Na pomolu novi štrajk prosvetara zbog neizmirenih obaveza oko elektronskih dnevnika

Svaki prosvetni radnik koji je od ove školeske godine pristao da bude angažovan na vođenju elektronskog dnevnika u školi gde predaje, trebalo je da dobije povećanje plate od 10%. Međutim od strane Ministarstva prosvete, su kako ističu izigrani i trenutno, a i za neka buduća plaćanja.

Iako je pilot projekat es-Dnevnik počeo da se primenjuje početkom prošle školske godine u 60 škola, u ovoj 2018/2019 preko 800 od ukupno 3.578 osnovnih i srednjih škola uvelo je e-evidenciju koja će biti obavezna od 1. septembra 2019/2020.

Obuka korisnika es-Dnevnika počela je od 1.februara do 30. avgusta 2017. ali je poslednja održana pre dva meseca, pri čemu su obučena po dva koordinatora za svaku školu (bez obzira na broj učenika) koji kasnije prenose znanje kolegama.

Prema rečima profesora Njegoša Dragovića, predsednika udruženja UKEDS projekat košta 1,6 miliona evra, a održavanje će se svake godine plaćati.

” Projekat dakle košta 1,6 miliona evra, iako su na obukama tvrdili da je besplatan i da je plod domaće pameti.

Na obukama je rukovodilac projekta es-Dnevnik, gospodin Bojan Radić u ime Ministarstva prosvete, preneo informaciju da će svaki koordinator dobiti 10% za svaku školu gde bude angažovan u tom svojstvu.

Mnogi su zbog ovoga pristali da budu koordinatori, da drže obuke, unose i vrše korekcije podataka što oduzima dosta vremena, a nisu dobili Potvrdu o završenoj obuci i Rešenje o ovlašćenjima za obavljanje tih poslova”, istakao je Dragović.

Prema njegovim tvrdnjama koordinatori školske elektronske evidencije su izigrani za plaćanje, a neizvesno je da li će taj novac i ubudućnosti dobijati.

” Uprkos našoj želji da se reši ovaj problem, iz Ministarstva je direktorima svih osnovnih i srednjih škola stiglo Obaveštenje o navodno netačnim informacijama u kome se navodi da je gospodin Bojan Radić „nekopetentan“ da daje informacije o nadoknadama i da će Ministarstvo na adekvatan način „vrednovati“ opterećenost koordinatora (po njima administratora), kada počne primena Zakona o platama u sistemu plata u državnim službama.

Navodi se da će privremeno direktori u skladu sa ovlaščenjima i mogućnostima da „vrednuju“ angažovanje administratora, što znači da se traži servilan odnos prema direktorima koji može da prima 20% dodatka na platu, a mi ne možemo ni 10%”, ističe Dragović.

Nakon čekanja da se izmire obaveze, koordinatori su napravili udruženje UKEDS i poslali u dva navrata Zahtev sa predlogom rešenja u kome se traži da se ispune obećanja ili organizuje sastanak, kako ne bi kolektivno istupili iz projekta.

UKEDS tvrdi da su poslanici mogli da promene i dopune sve obrazovne zakone, pravilnike i uredbe, ali očito nisu želeli da ispune obećanje i plasiraju ingerencije direktora kao zaduženog za vrednovanje, što znači da je na sceni zbunjivanje i prevaljivanje odgovornosti.

” Osim što su prevarili prosvetne radnike, profesore i radnike u stručnim službama za obećanih 15% povećanja od 2019. godine i u budžetu isprojektovali 9%, sada nam govore da treba da se menjaju Uredbe o zaradama, a da je gospodin Radić nekompetentan i da je angažovan kao lice na privremenim poslovima, a pouzdano se zna da spremaju da ga „preuzmu“ po konkursu (objavljen 23. januara) za savetnika u Sektoru za digitalizaciju u prosveti”, zaključuje Dragović.

UKEDS očekuje da nas iz Ministarstva prosvete pozovu na razgovor, jer će u suprotnom sve škole od ponedeljka, 25. februara početi da štrajkuju, neće biti evidencije u es-Dnevniku, a zbog neodgovornog ponašanja će projekat propasti, ali će neko za to morati da odgovara!

Dodaj komentar