Društvo

NOVI POŽAR U REJONU SELA UROVICA KOD NEGOTINA: Ruski helikopter angažovan u gašenju na zahtev MUP-a!!!

istocnevesti.com

Jutros izbio novi požar kod Negotina, potvrdio je za „B92“ Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije. Tamo gori oko 150 hektara niskog rastinja.

Što se tiče požara u Kladovu, Nikolić ističe da je jedan ugašen u sredu po podne, a novi je izbio tokom dana u pravcu ka Negotinu.

istocnevesti.com

Na gašenju požara bio je angažovan i helikopter HT-40 Vojske Srbije iz sastava 98. vazduhoplovne brigade i on je gasio požar u rejonu sela Urovica, između Kladova i Negotina.

Helikopter je sinoć na područja zahvaćena požarom, koristeći protivpožarno vedro, izbacio osam vodenih bombi sa više od 16.000 litara vode.

Nakon izviđanja terena, koje su pripadnici RViPVO izvršili rano jutros, konstatovano je da ima potrebe da se gašenje požara nastavi.

Helikopter je angažovan na zahtev Sektora za vanredne situacije MUP-a, a na osnovu odluke ministra Aleksandra Vulina o angažovanju Vojske Srbije radi pružanja pomoći u gašenju požara, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Međutim, situaciju na terenu otežava crveni meteo-alarm, koji za pripadnike Sektora za vanredne situacije znači maksimalnu budnost, pojašnjava Nikolić i dodaje da se ne čeka samo poziv da li je požar negde nastao, već da oni i preventivno deluju.

„Napravili smo akciju da naši svi inspektori budu angažovani na obilasku terena i uspeli smo da smanjimo broj požara.

Napisano je dosta prijava, kažnjava se spaljivanje smetlišta, suve trave. Preventivnim radom uspeli smo da smanjim broj požara“, naglasio je on.

On je apelovao na građane da na visokim temperaturama ne spaljuju korov i smetlište, posebno zato što je najavljen i vetar.

„Od početka godine u požarima je stradalo 15 ljudi i više od 50 je povređeno“, naglasio je on.

Dodaj komentar