Društvo Srbija

Nove mere: Prodavnice i ugostiteljski objekti na otvorenom bez ograničenja radnog vremena

ilustracija/pixabay.com

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba u palati Srbija razmatrano je dodatno popuštanje mera, a kako RTS javlja prodavnice će moći da rade bez ograničenja radnog vremena, kao i ugostiteljski objekti na otvorenom, dok će u zatvorenom biti dozvoljen rad do jedan sat posle ponoći.

Sportskim događajima moći će da prisustvuje publika do 30 odsto kapaciteta u zatvorenim objektima i 50 odsto na otvorenim terenima, a povećan je i broj građana koji mogu da se okupljaju na otvorenom ili zatvorenom prostoru do 500 osoba, prenosi danas.rs.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković naveo je, posle sednice Kriznog štaba, da je epidemijska situacija stabilna, piše RTS.

„Vidite i sami da već jedan duži vremenski period imamo jednu stagnaciju, jedan nivo broja zaraženih koji je konstantan. Situacija u bolnicama zadovoljavajuća. Imamo manje od 500 pacijenata u bolnicama koji se leče od kovida“, rekao je Gojković.

Dodao je da zdravstveni sistem na leto čeka veliki posao i da žele što pre da se vratimo našem svakodnevnom radu. Gojković je naveo da će prema preporukama sve maloprodajne radnje moći da rade bez ograničenja.

Ugostiteljski objekti na otvorenom će moći da rade bez zabrana, a u zatvorenom do jedan čas iza ponoći, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera. Dozvoljena je i muzika u tim objektima.

„Svi koji planiraju bilo kakvu vrstu okupljanja gde je predviđeno više od 500 posetilaca, ne mogu to da rade bez saglasnosti Kriznog štaba“, rekao je Gojković.

Dodao je da su dozvoljene proslave maturskih svečanosti uz uslov da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 500 ljudi.

Krizni štab je odobrio i relaksirao mere vezane za rekreativnu nastavu za osnovce, srenjoškolce i visoko obrazovanje, te će biti moguće i ekskurzije u okviru vananastavnih aktivnosti.

Sednica Kriznog štaba je počela nešto pre pet sati, a najavljeno je razmatranje dodatnog popuštanja mera – odobrenje za održavanje matura, svadbi i drugih proslava i okupljanja uz poštovanje preventivnih mera.

Na sednici je analizirana trenutna epidemiološka situacija u Srbiji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lonačar rekao je ranije da je situacija s korona virusom pod kontrolom i da nema većih problema, a da je jedan od ciljeva da se zdravstveni sitem reorganizuje kako bi se omogućilo lečenje ostalim pacijentima.

Predstavnici vlasti i članovi Kriznog štaba ranije su najavili da će do potpunog ukidanja mera doći tek kad se 50 odsto stanovništva vakciniše.

Izvor: danas.rs

1 komentar

Dodaj komentar