Blog Politika

Ničić ponovo gradonačelnik, Zankov ostaje na mestu predsednika Skupštine

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Zaječara , održanoj u petak 28. maja Boško Ničić ponovo je izabran na mesto gradonačelnika grada Zaječara, a za njegovog zamenika izabran je Vladimir Videnović. Predsednik Skupštine grada, kao i u prethodnom sazivu biće Stefan Zankov, dok će vršioc dužnosti njegovog zamenika biti Milorad Vučković.

Sednicom Skupštine predsedavala je Olgica Stanojlović, kao najstariji odbornik sa svih izbornih lista.

Na sednici je prisustvovalo svih 50 odbornika, čiji su mandati verifikovani na samom početku zasedanja.

U verifikacioni odbor jednoglasno su izabrani Tatjana Stojanović, Mirko Nikolić, Miloš Stojadinović i Miša Stanojlović.

Za predsednika Skupštine grada Zaječara predložen je Stefan Zankov, master ekonomista, koji je i do sada obavljao tu funkciju, što je naišlo na ozbiljno neslaganje opozicionog dela parlamenta, čiji su predstavnici naglasili da je Zankov svoj položaj zloupotrebljavao, uskraćivao opoziciju za replike tokom celog prethodnog mandata na toj poziciji i urušavao demokratsku atmosferu u Skupštini.

Nakon tajnog glasanja, koje velika većina odbornika liste „Aleksandar Vučić – Za budućnost Zaječara“ nije poštovala, već je glasala očito van paravana, mesta određenog za glasanje kako bi ono zaista i bilo tajno, Stefan Zankov još jednom je, po treći put, izabran za predsednika Skupštine grada Zaječara sa većinom od 28 glasova.

Za sekretara Skupštine grada Zaječara predložen je Miljan Milovanović, diplomirani pravnik, koji je na javnom glasanju dobio 28 odborničkih glasova i postavljen je na tu funkciju.

Vršioc funkcije zamenika predsednika Skupštine, takođe sa 28 odborničkih glasova postao je Milorad Vučković, diplomirani pravnik sa izborne liste „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija“.

Na mesto zamenika sekretara Skupštine grada Zaječara javnim glasanjem izabran je diplomirani pravnik, Marko Đuričić.

Novoizabrani predsednik Skupštine grada, Stefan Zankov, predložio je za novog gradonačelnika Boška Ničića.

„Ničić je u prethodnom mandatu opravdao poverenje građana, radio na konsolidacijij budžeta, realizovani su brojni projekti, rekonstruisane škole, asfaltirane ulice po selima i gradu. Obezbeđeno je nesmetano funkcionisanje institucija, pomagalo se preduzetnicima, studentima, porodiljama, niko nije zapostavljen. Zaječaru je potrebna politička stabilnost da bi realizovali kapitalne projekte u narednom periodu kao što su rekonstrukcija Zdravstvenog centra, rekonstrukcija Srednjoškolskog centra, izgradnje Fabrike za prečišćavanje vode itd. Sa Boškom Ničićem na čelu grada, Zaječar tu stabilnost svakako ima“, istakao je Zankov prilikom obrazlaganja predloga kandidata za gradonačelnika.

Ničić je u svom izlaganju pre početka glasanja istakao da će, ako dobije još jedan mandat, završiti svoju političku karijeru nakon njegovog isteka, a političkim protivnicima poručio da počnu malo ozbiljnije da se bave politikom da bi u budućnosti imao ko da vodi ovaj grad.

Za zamenika gradonačelnika predložio je Vladimira Videnovića, doktora veterinarske medicine, a za članove Gradskog veća Sašu Jovanovića, diplomiranog pravnika, Vesnu Stanković, magistra poljoprivrednih nauka, Velimira Jovića, diplomiranog inženjera geodezije, Marinu Milić, diplomiranu pravnicu, Elenu Matković, diplomiranu novinarku, Vukašina Lakićevića, preduzetnika, Selenu Stojanović, diplomiranu pravnicu i Bobana Kostića, ekonomskog tehničara.

Posle jako duge i oštre diskusije odbornika opozicije i kandidata za gradonačelnika, prilikom koje je predsedavajući čak i oduzimao reč odborniku Uglješi Đuričkoviću, prešlo se na glasanje.

Glasanje za predloženog kandidata za gradonačelnika grada Zaječara po poslovniku treba da se obavlja tajno, što je većina odbornika Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije odbijala da uradi, već su listić na kome se glasa za ili protiv predloga popunjavali za stolom za kojim sedi predsednik Skupštine, koji je u tom trenutku napustio svoje mesto i nije reagovao na ovakvo ponašanje odbornika. Zanimljivo je da je sam Zankov pozivao odbornike opozicionog bloka tokom čitave sednice da poštuju poslovnik i da se ponašaju u skladu sa njim, a u ovoj situaciji ostao je nem.

Za novog-starog gradonačelnika Zaječara izabran je Boško Ničić koji je dobio 28 glasova, dok je protiv ovog predloga glasao 21 odbornik. Vladimir Videnović izabran je za zamenika gradonačelnika, a odbornici koje je Ničić predložio izabrani su za članove Gradskog veća.

Konstitutivna sednica trajala je gotovo 6 sati, a odbornici opozicionog bloka, kojih sada ima 22 u odnosu na 9 u prethodnom sazivu pokazali su prilikom mnogobrojnih diskusija da će stanje u gradskom parlamentu biti drugačije nego u proteklom periodu od 4 godine i da ima mnogo nezadovljnih radom dosadašnje vlasti, koja će i u novoformiranoj Skupštini imatu većinu, zahvaljujući koalicionom partneru u liku SPS-a.

Iako se možda očekivalo da iz SPS-a zbog dobre pregovaračke pozicije i činjenice da su njihova 4 odbornika neophodna dosadašnjoj vlasti da formira većinu, dobije neko od visokih funkcionerskih mesta u novom sazivu parlamenta, do toga nije došlo, pa su stvari manje više ostale iste.

U narednom periodu ostaje da se nadamo da će vladajuća garnitura ispuniti bar deo obećanja koja je iznela u čuvenoj „predizbornoj knjižici“ i da će se u Zaječaru ipak živeti malo bolje nego do sada.

6 komentara

Dodaj komentar