Društvo Timočka krajina

NEPOZNATA, A ZLATA VREDI: Hoće li banja u Nikoličevu napokon biti uređena kako dolikuje?

Foto: Rena Sharif
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Mali neugledni bazen u Nikoličevu, udaljen svega 2 kilometra od centra sela, a samo 7km od Zaječara iz godine u godinu besomučno propada, a ovo Bogom dano prirodno kupalište poslednji put je uređeno još 2015. godine.

Čišćеnjе Nikoličеvskе banjе tada je kako je rečeno bilo samo počеtak komplеtnog srеđivanja ovog izlеtišta, a tadašnji savеtnik prеdsеdnika Skupštinе grada Zajеčara zadužеn za mеsnе zajеdnicе Žеljko Šoršokanović poručio je da će bazen u Nikoličevu biti kompletno uređen.

Foto: Rena Sharif

Ovo izvorište datira još iz 4. veka, a verujemo da je u to doba izgledalo bolje nego sada.

Još 1972. godine izbušena su dva duboka bunara, tako da je dobijeno 20 litara vode u sekundi s temperaturom od 35 stepeni. Do sada je pronađeno osam termalnih izvora čija je temperatura 19 do 28 stepeni.

Ovaj biser Timočke krajine mogao bi uskoro da zasija punim sjajem, jer će kako saznajemo, Evropska unija kroz razvojni program EU PRO podržati grad Zaječar u izradi plana detaljne regulacije za banjsko-turistički kompleks Nikoličevo sa 14.290 evra, dok će za navedeni projekat iz budžeta grada biti izdvojeno 5.802 evra.

Foto: Rena Sharif

Izradom pomenutog plana trebalo bi da se uspostavi planski osnov za razvoj banjskog centra i stvore prilike za podsticanje ekonomskih aktivnosti u naselju Nikoličevo.

„To će doprineti da širem razvoju turizma na području grada Zaječara i promociji regionalnih, prirodnih i kulturnih resursa“, navodi se u obrazloženju projekta.

Ova nepoznata, ali zlata vredna banja nadomak Zaječara mogla bi da postane prava turistička atrakcija našeg kraja, jer je jedina banja u Srbiji koja ima termomineralnu lekovitu banjsku vodu koja izvire na nadmroskoj visini od 114 do 210 metra.

Foto: Rena Sharif

U stručnoj literaturi pronašli smo da voda iz Nikoličevskog bazena leči kožne bolesti i teška reumatična oboljenja, a naše merodavne naučne institucije u Beogradu potvrdile su lekovita svojstva izvora u Nikoličevu, koja je lako pronaći na internetu.

Zahvaljujući podršci Evropske unije, ovaj kompleks bi zaista u budućnosti Zaječaru mogao da donese mnoge benefite, kako na turističkom, tako i na ekonomskom polju.

Uređenje ovog banjsko-turističkog kompleksa u planu je da se završi do kraja 2019. godine.

1 komentar

  • ma B oško ce to da sredi…ovih 14 hiljada u džep a pet ce da pojedu,,…a jak i šoršokanović!!jos samo da su doveli i djosu i ćeferjanovića..da kompletiraju ekipu,,

Dodaj komentar