Društvo

Nemački ronioci pripremaju vađenje potonule flote iz Drugog svetskog rata kod Prahova!

(Foto Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture)
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Kako prenosi Glas Amerike, u Prahovu su počele pripreme za početak vađenja potonule flote iz Drugog svetskog rata, a uskoro se očekuje dolazak nemačkih ronilaca koji treba da obave podvodno snimanje brodova.

Procenjena vrednost projekta, koji realizuje Ministarstvo u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN je 20 miliona evra, a on podrazumeva vađenje između 14 i 23 potopljena broda koja utiču na bezbednost plovidbe na sektoru Dunava nizvodno od Hidroelektrane Đerdap 2. Veljko Kovačević, pomoćnik ministarke građevinarstva,rekao je da je projekat važan ne samo za Srbiju, već i za sve podunavske zemlje.

„Cilj projekta je da do 2020. godine potopljeni brodovi budu izvučeni iz korita reke, kako bismo povećali plovnost Dunavom i omogućili nesmetanu plovidbu u ovom sektoru”, rekao je Kovačević, koji je zajedno sa predstavnicima nemačkog ministarstva odbrane i UNDP-a obišao lokacije na kojima se nalaze potopljeni brodovi u Prahovu.

Foto TANJUG – Kabinet potpredsednice Vlade Srbije – Mileta Mirčetić

Dodao je da će Ministarstvo odbrane Nemačke nakon povratka delegacije u Nemačku utvrditi tačan termin dolaska specijalizovanog tima ronilaca u Srbiju, koji će obaviti prvo od nekoliko planiranih podvodnih snimanja potopljenih brodova.

„U narednih godinu dana u saradnji sa nemačkim roniocima radićemo na ispitivanju prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava, što je preduslov za bezbedno vađenje flote iz Dunava. Na bazi ovih snimanja biće ažurirana tehnička i tenderska dokumentacija, sa kojom će Ministarstvo aplicirati za finansiranje projekta iz pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije”, objasnio je Kovačević.

U razvoj rečnog transporta i zaštitu prirodnih karakteristika Dunava planirano je da se uloži 66,5 miliona evra koji bi se realizovali uz pomoć EU, a realizacija projekta omogućiće veći obim rečnog transporta, kao i povećanje investicija u podunavskim opštinama.

izvor: (Politika/Tanjug)

Dodaj komentar