fbpx
Društvo

“NE BUDI IDIOT AKTIVIRAJ SE” – Danas su u zaječarskoj Gimnaziji održani izbori za Đački parlament

Nakon što su ispoštovali “izbornu proceduru” i sproveli “izbornu kampanju”, danas su u učionici broj 20 zaječarske Gimnazije održani i izbori za predsednika Đačkog parlamenta.

Izbor čini se nije bio ni malo jednostavan jer su se na glasačkom listiću našla četiri kandidata.

Đački parlament Gimnazije Zaječar je osnovan školske 2002/2003. godine. Tokom svog rada, Đački parlament je sarađivao sa organizacijama poput Unije Srednjoškolaca Srbije, ACCD- Asocijacija za kreativnu komunikaciju i debatu, Udruženje za razvoj građanskog vaspitanja i obrazovanja za demokratiju, ZI – Zaječarska inicijativa, Omladinski klub 019, Centar za promociju nauke…

Glasanje za predsednika je imalo formu pravog glasanja, a pravo glasa imali su svi učenici Gimnazije.

Ovim načinom glasanja želeli smo da se deci pruži osnovni uvid u demokratske procedure kako bi smo bili sigurni da obrazujemo odgovorne građane – istakla je profesorka sociologije Dragana Rašić.

Ona je dodala da se ove godine projekat realizuje pod sloganom “Ne budi idiot – aktiviraj se”, po ugledu da staru Grčku gde se idiotom smatrao svako ko ne učestvuje u društvenom životu.

Na početku godine smo tradicionalno organizovali akciju razmene udžbenika, a zatim smo organizovali i nekoliko humanitarnih akcija. Likovna sekcija je nešto novo što smo pokrenuli a za šta je vladalo veliko interesovanje učenika – rekao je dosadašnji predsednik đačkog parlamenta, Miloš Gospodinović.

Ovogodišnji kandidati su veoma ambiciozni. U svojim predizbornim kampanjama su predstavili svoje programe i planove.

Jovan Ćirić, jedan od kandidata predložio je da se uvede sistem referenduma, gde bi se učenici izjašnjavali kako će se trošiti njihova sredstva, dok će Sofija Avramović, ukoliko bude izabrana, raditi na boljem odnosu između učenika i nastavnika, da se škola poboljša, kako bi učenici stekli samopouzdanje i da se izgrade kao ličnosti.

Dodaj komentar