Društvo

Anketa: Kako ste zadovoljni rezultatima izbora?

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Izbori za 2022. godinu su bili glavna tema prethodnih meseci, što u političkim krugovima, što među narodom, a to u kojoj meri je naše stanovništvo zadovoljno rezultatima izbora saznali smo anketirajući ljude najrazličitijih starosnih dobi, zanimanja i interesovanja. Kao i uvek mišljenja su podeljena, neka opravdana, a neka i krajnje komična.

U Srbiji su se 3. aprila istovremeno održali predsednički i vanredni parlamentarni izbori, ali i izbori za skupštinu Beograda i još 13 gradova i opština. Ovi izbori su ujedinili i opoziciju ali i mišljenje javnosti da se opozicija ovog puta nije predstavila dovoljno dobro, dok su sa druge strane masovno kritikovali prenaglašenu predizbornu kampanju vladajuće stranke.

U toku anketiranja građana mogla se ponajviše primetiti nebriga i nezainteresovanost. Dok su jedni veličali vladajuće, drugi opozicionare, treći su odmahivali glavom razočarani i u jedne i u druge. Međutim, kristalno je jasno da je većina mladih nezadovoljna ne samo izborima već generalno trenutnom situacijom u državi – poskupljenjem od ,,šibice do kamiona“. Iako su neki predstavnici opozicionih stranka isticali koliko im je bitno da mladi ne odlaze i da se oni koji su već otišli vrate, ipak su mladi ostali skeptični po ovom pitanju.

Evo kako su naši građani doživeli izbore 2022. godine:

,,Smatram da je veliki broj mladih koji zapravo vide kakva je situacija u državi bio obeshrabren po pitanju izlaska na same izbore. Snimci sa glasačkih mesta pokazuju kako su glasači pretežno penzioneri. Takođe, verujem da rezultati predsedničkih izbora nikako ne pokazuju realno mišljenje naroda“, mišljenje je zaječarskog srednjoškolaca. Slično ovom mišljenju bilo je mišljenje devojke koja je ostala anonimna, a koja je izjavila sledeće:

,,Mislim da su rezultati izbora nerealni jer je prevelika izlaznost bila, pogotovo kod mladih. Ja evo ne poznajem ni jednu osobu koja je glasala za našeg novog starog predsednika, pa mi je tako i ovaj skor izbora vrlo čudan. “

Istina, izlaznost je bila za 10 procenata veća nego pre dve godine. Na izbore je izašlo 58,71 odsto birača, dok je na prethodnim izborima 2020. godine, izlaznost je bila 48,88 odsto. Manjoj izlaznosti doprineo je i bojkot opozicije 2020. godine, ali svakako je neosporno da je ovogodišnja izlaznost bila vrlo visoka.

Pored onih koji baš i ne veruju da je podatak o izlaznosti tačan ili realan, ima onih koji to baš i ne dovode u pitanje ali su prosto nezadovoljni i rezultatima i opcijama za koje su glasali.

,,Rezultatima nisam zadovoljna ali sam ih očekivala. Očigledno je bilo da će vlast ostati ista. Ja lično nisam glasala ni za koga, a vidim da je izlaznost bila velika. Šta znam, više sreće drugi put.“

,,Nikako. Opozicija je imala slabu kampanju. Jedan čovek je već na vrhu 10 godina, kao lepo živimo, kao radi se nešto, a u stvari ništa. Dosta mojih komšija, prijatelja je govorilo da je protiv vlasti, a sada za koga su glasali ja to ne znam’‘, neke su od izjava anketiranih građana.

,,Vrlo sam nezadoviljna rezultatima i strašno razočarana“, izjavila je Zaječara srednjih godina.

Pored dosta negativnih komentara isplivao je poneki opozit. Bilo je i zadovoljnih građana koji su porodično podržavali predsednika Vučića i njegove stranačke partnere. Doduše, veliku ulogu su odigrali stariji ukućani.

,,Zadovoljna sam glasanjem. Nekako smo se mi porodično konstatovali sa babom. Ona je rekla da treba da se glasa za Vučića i tako je i bilo. Ako je njima dobro, dobro je i meni“, rekla je mlada Kristina.

,,Zadovoljna sam rezultatima izbora. Moji ukućani i ja smo očekivali da će tako biti“, izjavila je Aleksandra.

Naravno, kako smo to navikli od našeg naroda ima i onih koji su čitavu ovu situaciju stavili u neki drugi plan. Odgovori su bili poput ovog: ,,Beži, za mene to ne postoji“, što zaista nije najbolji stav koliko god takvi stavovi imaju opravdanja.

Dodaj komentar