fbpx

Napadnuti ste i ne znate kako da se odbranite? Evo ideje…

Preporuka:

Zaječarski učenici u borbi protiv korupcije (FOTO + VIDEO)

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obeležava 9. decembra, „Dečiji centar” Zaječar organizovao je akciju na Trgu...

Odbojkašice Zaječara slavile kod kuće

U 7. kolu odbojkaške Druge lige "Istok", zaječarske odbojkašice ostvarile su još jedan maksimalni trijumf pred svojim navijačima. Sjajan niz...

In memoriam: Jovica Mihailović (1960 – 2019)

Jovica Mihailović Joca, organizator kulturnih manifestacija u ustanovi Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i...
- Reklama -

Da li biste znali kako da se odbranite ukoliko vas neko napadne rukom, nogom, glavom ili nekim hladnim oružjem, poput noža ili šipke? Neke od tehnika samoodbrane mogli ste da vidite upravo na Festivalu borilačkih veština „Budo 4“ koji je 28. septembra održan na zaječarskom trgu.

Aikido je borilačka veština koju mogu trenirati svi od 6 do 77 godina starosti bez obzira na pol, a naročito je pogodan za devojke jer omogućuje da fizički slaba osoba savlada protivnika koji je duplo teži od nje.

Pitate se kako? Pomoću poluga i bacanja.

Prema rečima Dejana Živanovića, trenera Aikido kluba „Timok“ i organizatora festivala aikido koristi snagu koju protivnik ulaže da bi vas napao, vi mu je samo vraćate i koristite je protiv njega.

Zato svako ko može da podigne težinu od osam kilograma može da trenira aikido jer vam nikada neće biti potrebna veća sila od te da savladate protivnika.

“ U trenutku kada je zastupljenost sportova sa loptom poput fudbala i rukometa u gradu puno veća, festival je upravo jedan od načina da se i klubovi borilačkih veština prikažu u što boljem svetlu.

Mnogi i ne znaju da u gradu postoje ovakvi klubovi, pa je ovakav festival dobar vid prezentacije“, rekao je Živanović.

Prema njegovim rečima aikido se od ostalih borilačkih disciplina razlikuje po tome što je on pre svega borilačka veština, a ne samo sport. Nema takmičenja, već se uče veštine i tehnike u samoodbrani.

“ Aikido je neagresivna borilačka veština koja nas uči da se odbranimo od agresije, a ne da je sami sprovodimo.

Điuđica je osnova skoro svih borilačkih disciplina, pa i aikidoa. Konkretno aikido je nastao iz japanskog samurajskog mačevanja. Zato mi i koristimo oružje, mačeve, ali i telesnu tehniku“, kaže Živanović.

Treninzi Aikido kluba „Timok“ održavaju se utorkom, četvrtkom i subotom od 20 i 30 sati u sali u naselju „Dva brata“ u Zaječaru, pa se svi zainteresovani tamo mogu informisati, ali i priključiti klubu.

Na današnjem Festivalu borilačkih veština na zaječarskom trgu  svoje veštine prikazalo je stotinak učesnika, članova klubovi borilačkih veština iz Zaječara i Bora.

 

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Novogodišnji bazar i ove godine na Trgu oslobođenja

Tradicionalni Novogodišnji bazar i ove godine biće održan na platou u centru Zaječara od 26. do 28. decembra, kada će veliki broj izlagača upotpuniti...

Munja nakon duge borbe izgubio život

Miloš Veličković-Munja(30), koji je nakon povreda zadobijenih u šumi, dok je s prijateljima sekao drva, preminuo je u Kliničkom centru u Nišu nakon skoro...

3. Galimatijas podkast u Omladinskom centru

Nakon kraće pauze, Galimatijas podkast se vraća u Omladinski centar. Boris Živulović i Stevan Jovanović ponovo će ponovo voditi program sa svojim gostima. Za sve...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: