Kultura

Na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru odigrana predstava „Nadežda Petrović – autoportret u množini“

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

U zaječarskom pozorištu 3. Festival malih pozorišnih formi nastavljen je predstavom „Nadežda Petrović – autoportret u množini“. Predstavu je, po tekstu Miljane Đorđević, režirala Dragana Jovanović. Igraju: Dragana Jovanović i Bratislava Milić.

„Ideja za realizaciju pozorišne predstave „Nadežda Petrović autoportret u množini“ rodila se iz potrebe da se našoj najpoznatijoj umetnici na svojevrstan način oda počast, kao i da se nove, mlađe generacije upoznaju sa životom i značajem avangardne slikarke Nadežde Petrović, koja je svojim delima obeležila modernu srpsku umetnost. Takođe smo želeli da ovom predstavom podsetimo i na našu tradiciju koja nije prošlost već kontinuitet, na jedan period srpske istorije koja itekako ima odjeke u današnjim događajima, kao i na odnos establišmenta prema avangardi, društva prema kulturi i umetnosti, koji je na žalost uvek aktuelan“, ističu iz Udruženje niških glumaca, koji su producenti predstave.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Radnja ove duodrame odvija se u Valjevskoj bolnici, gde Nadežda provodi svoje poslednje trenutke života. Teško obolela od tifusa, ona se kroz dijalog sa mladom medicinskom sestrom priseća svog života, umetničkih delovanja, prijateljstva, porodice, neprihvatanja, patriotskog i aktivističkog angažmana… Na dinamičan i dramatičan način ova predstava predstavlja životnu priču jedne izuzetne ličnosti, neprihvaćene umetnice, velikog borca za ljudska prava, humaniste, koja je hrabro koračala ispred svojih savremenika, suočena sa svim dilemama, patnjom i teretom koji takav životni izbor nosi.

Festival malih pozorišnih formi nastavlja se danas predstavom „Vla-vla-vlajland Cabaret“ Kazališta „Moruzgva“ iz Zagreba. Igra Ecija Ojdanić. Početak je u 12 sati, u zaječarskom pozorištu. U glavnom festivalskom programu sinoć je odigrana predstava Narodnog pozorišta iz Niša „1789“, autora i reditelja Hadija Kurića. Predstavi je prethodila promocija romana „Rubikova kocka“ Saše Radonjića.

Izvor: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

 

Dodaj komentar