fbpx
Društvo

NA FELIKS ROMULIJANI REKORDAN BROJ POSETILACA U POSLEDNJIH 16 GODINA

foto: zamedia.rs

Feliks Romulijanu je prošle godine posetilo oko 30 hiljada posetilaca. U ovoj godini lokalitet je obišlo preko dve i po hiljade posetilaca više u odnosu na isti period prethodne godine.

Protekli vikend je bio apsolutni rekord u poslednjih 16 godina. Carsku palatu je u dva dana obišlo 663 posetilaca, od toga 537 domaćih i 126 stranih.
Od početka ovog meseca do sad preko 1200 ljudi razgledalo je ostatke kasnoantičkog arheološkog lokaliteta, a u prethodna dva meseca ukupno oko pet hiljada domaćih i stranih turista.

„Razlog odlične posećenosti prethodnog vikenda je svakako bila Gitarijada. Ovo je ipak prilog mojoj tezi da je, kada imate interesantna kulturna događanja, svima bolje, da je to inače način i modus kako se ostvariti i organizovati. Kulturni turizam može da poboljša i svoj imidž i stanje, da bude kreiran na način koji će biti pristupačniji i onima koji i nisu mnogo zainteresovani za kulturni turizam, ali će zbog neke manifestacije posetiti neko kulturno dobro“, kaže Bora Dimitrijević, direktor zaječarskog Narodnog muzeja.

Imajući u vidu dosadašnju posećenost u ovoj godini se očekuje više od 33 hiljade posetilaca.

„I projekat Hera i ono što je urađeno sa projektom Hera je u značajanoj meri doprinelo da se broj posetilaca poveća. To je još jedna tvrdnja da se ne može uvek spavati na lovorikama, nego se uvek morate truditi da iznađete nešto novo i atraktivnije kako biste privukli posetioce“, dodaje Dimitrijević.

On je najavio i novi projekat sa kojim će se u narednom periodu, tačnije u narednih mesec dana, konkurisati kod Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije. Nosilac tog projekta, pored saradnika iz Beograda, bi trebao da bude lokalni LER.

Inače, kapije Romulijane od 2008. godine nikada nisu zatvorene. One su otvorene za posetioce svakog dana od 8 do 20 sati, praznicima, pa čak i 1. januara. Cena ulaznice je 400 dinara za obilazak Romulijane i Narodnog muzeja „Zaječar“, ili 300 dinara za samo za jedan objekat.

Kraj meseca na palati obeležiće se i peti po redu Antika fest, koji se održava 27. avgusta.

Dodaj komentar