Društvo Kultura

Muzička škola proslavlja 74 godine postojanja

muzička škola
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Osnovna muzička škola ,,Stevan Mokranjac“ iz Zaječara obeležiće Dan škole i 74 godine od osnivanja nizom koncerata u maju mesecu.

U četvrtak, 12. maja 2022. godine, kada je i Dan škole, biće održan koncert učenika škole sa početkom u 19 sati.

U ponedeljak, 16. maja 2022. godine sa početkom u 19 sati, biće održan koncert nastavnika škole.

Za četvrtak, 19. maja 2022. godine planiran je koncert autorske muzike nastavnika škole Predraga Ristića na klaviru. Početak je takođe u 19 časova.

Poslednji u nizu koncerata povodom odeležavanja Dana škole planiran je za ponedeljak 23. maja 2022. godine u 19 sati. Nastupiće Jelena Stojković na violi uz klavirsku pratnju nastavnika škole Nikole Stojkovića.

Svi koncert će biti humanitarnog karaktera – Za Lenkinu pobedu, uz saradnju sa fondacijom Iskorak iz Zaječara.

Kratak istorijat škole

Odlukom Ministarstva prosvete NR Srbije, 19.08.1948. godine, u Zaječaru je otvorena Niža muzička škola, tada prva i jedina ove vrste u Timočkoj krajini .

Škola je od svog osnivanja, davne 1948. godine, više puta menjala lokaciju. Prva muzička škola se nalazila u zgradi tadašnjeg Sreskog sindikalnog veća – Zanatski dom u Ulici Vojvode Putnika. Početkom školske 1966/67. godine, kada je osnovana Opštinska zajednica obrazovanja, muzička škola je bila spremna za seobu, gde se i danas nalazi, u ulici Timočke bune broj 14. Treba napomenuti da su se u poslednjim godinama osme decenije vršile intenzivne pripreme za adaptaciju prostora. Muzička škola se preselila u potkrovlje iste zgrade,a prostor koji je koristila ustupila je Osnovnoj i srednjoj školi „Jelena Majstorović”.

Škola danas ima ukupno 776,40 m² površine.

Nalazi se na atraktivnoj lokaciji, u centru grada, pored Pozorišta Timočke krajine,i u blizini Sabornog hrama Srpske Pravoslavne Crkve.

Nastava se izvodi u 20 učionica, od kojih su tri za nastavu solfeđa. Svaka učionica ima klavir, pijanino ili elektronski klavir. Koncertna delatnost se odvija u modernoj sali, čijoj je funkcionalnosti i današnjem izgledu doprinela Katedra Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda. Sala ima 237 m² i 200 sedišta i jedna je od najreprezentativnijih među muzičkim školama Srbije.

Kruna uspešnog rada Muzičke škole, bilo je održavanje Prvog festivala muzičkih škola Srbije, pod nazivom Omladinski muzički festival, 12.maja 1956.godine u Zaječaru.

Festival muzičkih škola i danas traje i svaki jubilarni se održava u zaječarskoj muzičkoj školi. Iz tog razloga 12. maj je datum kada osnovna muzička škola „Stevan Stojanović Mokranjac“ obeležava dan škole.

„O talentu naših učenika govore mnogobrojne nagrade na međunarodnom, republičkom i regionalnom nivou. Mnogi od njih danas koncertiraju u svetu ili se bave pedagoškim radom, kako u školi, u kojoj su započeli svoje muzičko obrazovanje, tako i širom zemlje i sveta“, kažu iz muzičke škole.

Dodaj komentar