fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Kultura

“Muzeji za 10” u Zaječaru: Prikazan film o Gamzigradu i priređeno muzičko – poetsko veče

FOTO: zajecaronline.com

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“ u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru, organizovana je projekcija dokumentarnog filma o Gamzigradu.

Manifestacija “Muzeji za 10” u Zaječaru počela je izložbom frizura „Ženska kosa kao umetnički izraz, vremeplov“ i dečijom lutkarskom predstavom “Agencija za roditelje“ u zaječarskom pozorištu.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: Narodni muzej Zaječar

Narednog dana manifestacije, nakon prikazivanja filam o Gamzigradu, u Radul begovom konaku priređeno je muzičko-poetsko veče “Steva i prijatelji”.

FOTO: zajecaronline.com

“Film koji smo gledali, prvi put je prikazan 22. marta 1980. a u filmu je napravljen jedan presek onoga što se do tada saznalo o arheološkom nalazištu Gamzigrad. Na filmu su govorili Vekosav Popović koji je pripremio istraživanje Gamzigrada iz 1953. Popović je inače slikar po obrazovanju, a bio je prvi upravnik zaječarskog Narodnog muzeja. Takođe, na filmu govori i prof. Dragoslav Srejović, koji je 1970. rukovodio istraživanjima, a za njegovo vreme najznačajnija istraživanja su obavljena.

Film je nastao četiri godine pre nego što je otkrivena arhivolta sa natpisom “Romulijana” i 13 godina pre nego što je otkrivena glava cara Galerija. Ovaj film je nastao u produkciji RTS-a, tada naučno-istorijske redakcije. Ovo nije prvi film o Feliks Romulijani, ali jeste prvi dugometražni dokumentarni film”, istakla je Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja Zaječar.

FOTO: zajecaronline.com

U četvrtak 16. maja 2019. u galeriji Narodnog muzeja Zaječar biće priređen koncert učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Zaječara. Početak koncerta zakazan je za 19 sati.

Manifestacija “Muzeji za 10” biće završena u subotu 18. maja 2019. a tada će biti tvorene dve izložbe. Prva je u Radul begovom konaku od 18 sati pod nazivom “Porodica – polazište i ishodište” iz zbirki Narodnog muzeja „Zaječar“. Od 19 sati publika će u galeriji Narodnog muzeja pozdraviti Dunju Sirmijum, autorku izložbe “Mozaički kod”. Nakon toga sledi nastup kamernog hora “Lavirint”.

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar