Društvo

MUP apeluje na roditelje da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravljaju električnim trotinetom

foto: pixabay.com

Električnim trotinetom ne smeju upravljati deca mlađa od 14 godina!

Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova ukazuje da od juče u saobraćaju na putu mogu učestvovati isključivo laka električna vozila koja imaju postavljenu identifikacionu nalepnicu. Vozači ovih vozila obavezno moraju da nose na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu. Pripadnici saobraćajne policije apeluju na roditelje da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravljaju električnim trotinetom.

Desetogodišnji dečak je juče oko 16 časova u Žitištu zadobio teške telesne povrede prilikom pada sa lakog električnog vozila na biciklističkoj stazi. On je sa povredama glave prebačen u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu. Prilikom upravljanja lakim električnim vozilom nije koristio biciklističku kacigu, a vozilo nije imalo postavljenu identifikacionu nalepnicu.

Pravila u saobraćaju

Električni trotinet se vozi biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom.

Ukoliko ne postoji predviđena staza, može se kretati kolovozom na putu kome je ograničena brzina kretanja 30 kilometara na sat. Do 50 km/h ukoliko vozač ima više od 18 godina.

Prilikom prelaska ulice vozač električnog trotineta ne sme da ga vozi, odnosno mora da siđe sa njega i pređe ulicu, osim na prelazu biciklističke staze.

Vozač električnog trotineta mora nositi svetloodbojni prsluk kada se kreće kolovozom.

U uslovima smanjene vidljivosti i noću, u obavezi je da nosi svetloodbojni prsluk i kada se kreće biciklističkom stazom.

Vozač električnog trotineta u obavezi je da nosi zaštitnu biciklističku kacigu. Tokom vožnje zabranjeno je korišćenje slušalica za audio uređaje u oba uva.

Električnim trotinetom NE MOŽE se prevoziti više osoba.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar