Društvo Srbija

MPN RS: Više cene domova i menzi, i veći iznosi na čekovima za kredite i stipendije

dom učenika zaječar
foto: tvbest.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić delimično je uvažio zahteve direktora studentskih centara i koordinatora regiona za učeničke domove u Srbiji koji su u ponedeljak zatražili od ministra da uskladi cene usluga smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda, navodi se u obaveštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

„U potpunosti razumem zahteve koji su stigli i smatram ih opravdanim. Upravo zbog održavanja određenog standarda, napora da ga unapredimo, a svakako ne ugrozimo, razumem potrebu da se uskladi cena, ali to ne sme da bude preterano opterećenje porodičnog budžeta, naveo je ministar i dodao da traženi iznos cena u ovom trenutku nije prihvatljiv, zbog čega su zahtevi direktora ustanova delimično prihvaćeni.“

Ministar je naveo da je uvažio činjenicu da cene u ovim ustanovama nisu menjane čak devet godina.

„Država je od 2012. godine do danas investirala u izgradnju i opremanje ustanova učeničkog standarda sa oko 6.5 milijardi dinara, a u ustanove studentskog standarda sa oko 6.8 milijardi dinara“, podvukao je ministar.

On je naglasio da će država, kao i do sada, nastaviti da subvencioniše cene smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.

Ružić je kao primer naveo da je učešće učenika-korisnika u ceni smeštaja i ishrane u ustanovi učeničkog standarda sa trećom „A“ kategorijom, do sada iznosila 5.358,00 dinara mesečno, a da će nakon usklađivanja cena, to učešće iznositi 8.052,00 dinara mesečno.

Kada je reč o cenama smeštaja u studentskim centrima, studenti u sobama prve kategorije će, umesto dosadašnjih 1.860,00 dinara mesečno, plaćati 2.790,00, druge kategorije umesto 1.430,00 plaćaće 2.150,00, treće kategorije umesto 1.248,00 plaćaće 1.600,00 i četvrte kategorije umesto 1.144,00 cena će biti 1.500,00 dinara mesečno.

Cene pojedinačnih obroka u studentskim menzama će nakon usklađivanja iznositi: za doručak, umesto 40 dinara, 56 dinara; za ručak, umesto 72 dinara, 120 dinara; za večeru, umesto 59 dinara, 90 dinara.

Ružić je pojasnio da učenički domovi nisu samo mesto noćenja i ishrane, već se u njima odvija kvalitetan vaspitni rad, naročito razvijanje intelektualnih i radnih sposobnosti učenika, očuvanje i unapređenje zdravlja učenika, pomoć u učenju i izvršavanju školskih obaveza, praćenje učenikovih postignuća, podsticanje socio-emocionalnog razvoja ličnosti učenika, razvijanje moralnih i estetskih vrednosti učenika i organizovanje slobodnog vremena učenika, koji je besplatan.

„Jako je važno da nastavimo da ulažemo u kvalitet smeštaja i ishrane, i da na taj način nastavimo da pružamo učenicima i studentima podršku da se uspešno školuju“, istakao je Ružić.

Ministar je podvukao da usklađivanje cena smeštaja i ishrane povlači i korigovanje nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija. Trenutni iznos rate učeničkog kredita i stipendije iznosi 5.400,00 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 8.000,00 dinara. Trenutni iznos rate studentskog kredita i stipendije iznosi 8.400,00 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 13.000,00 dinara. Takođe, ministar donosi rešenja kojima se utvrđuje tačan iznos učeničkog i studentskog kredita i stipendije u decembru tekuće godine, imajući u vidu da je isplata prve rate učeničkih kredita i stipendija u drugoj polovini decembra, a da je isplata prve rate studentskih kredita i stipendija u januaru 2023. godine. Broj učeničkih i studentskih kredita i stipendija utvrđuje se prema raspoloživim sredstvima u budžetu Republike Srbije za odgovarajuću godinu.

U vezi sa navedenim, ministar smatra da ovakva usklađivanja treba razmatrati na godišnjem nivou.

Izvor: mnp.rs

Dodaj komentar