Hronika Timočka krajina

Mladići vozili pod dejstvom alkohola i droge!

Mladići vozili pod dejstvom alkohola i droge!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru i Knjaževcu, tokom vikenda, isključili su iz saobraćaja dvojicu vozača, koji su upravljali vozilima pod dejstvom Jedan je vozio pod dejstvom alkohola i droge.

Policija u Zaječaru zaustavila je osamnaestogodišnjeg vozača „opela“ koji je upravljao pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

U Knjaževcu je isključen dvadesetdevetogodišnji vozač „pasata“, koji je upravljao automobilom sa 1,90 promila alkohola u organizmu.

Vozači su zadržani i protiv njih će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

Kako alkohol utiče na vozače?

Vozači koji su pod dejstvom alkohola imaju mnogo veći rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama od vozača koji nisu konzumirali alkohol. Ovaj rizik ubrzano raste sa porastom koncentracije alkohola u krvi. Alkohol je jedan od najčešće evidentiranih faktora nastanka saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim licima.

Istraživanja pokazuju da je u Srbiji kod oko 15% nastradalih vozača (kod skoro svakog sedmog) prisutan alkohol u krvi. Uporednom analizom dostupnih podataka, dolazi se do zaključka da vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola imaju preko dvadeset puta veći rizik da smrtno stradaju ili zadobiju povrede u poređenju sa treznim vozačima. Najviše saobraćajnih nezgoda u kojima je alkohol prisutan kao uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda, dogodi se vikendom. Naročito u večernjim i noćnim satima.

ZaječarOnline/O.B.

1 komentar

Dodaj komentar