Društvo

Mladen Šipka: Nećemo suditi ali nećemo ni zaboraviti!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

,,Ne sudi da ti ne bude suđeno. Nećemo suditi ali nećemo ni zaboraviti“, reči su Mladena Šipke, penzionisanog potpukovnika policije. Svečanom akademijom, u okviru  manifestacije ,,Srcem protiv Nato agresije“, obeležene 23 godine od početka bombardovanja, odata počast poginulima, njihovim porodicama i ratnim veteranima, ali i mnogobrojnim udruženjima, istitucijama i pojedincima koji su se angažovali u pomoći navedenim grupama.

Nakon parastosa poginulim policijskim službenicima, koji je održan u crkvi Presvete Bogorodice u Zaječaru, u zaječarskom teatru održane su svečana akademija i izložba fotografija.

Glavna reč je pripala Mladenu Šipki, koji je jedan od onih zaslužnih za održavanje manifestacije ,,Srcem protiv Nato agresije“. U svom govoru, Mladen Šipka navodi da je lansirano 1300 krstarećih raketa, bačeno 37.000 kasetnih bombi, od kojih je poginulo 200 ljudi, a ranjeno više stotina, a i 23 godine kasnije se ne zna razlog za tako nešto!

,,Posebno bih istakao da je oštećeno 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture, uništena zgrada RTS-a, prilikom čega je poginulo 16 radnika ove medijske kuće. Da li su ovo legitimni vojni ciljevi?“

Šipka navodi da se prema proceni broj ubijenih ljudi, za vreme bombardovanja, kreće između 1300 i 3500, a da je njegovo mišljenje da je bilo više nastradalih. Takođe, procenjuje se da je ranjeno oko 12.000 ljudi.

,,Posebno naglašavam da se Posebne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, nisu borile protiv albanskog stanovništva, kao što hoće da nam pripišu. Ove jedinice su se borile protiv separatista, kosovskih Albanaca, protiv pipadnika samoproglašene Oslobodilačke vojske Kosova“, rekao je Šipka i dodao da je iz sastava 36. i 86. odreda, koji su bili formirani na području PU Zaječar i Bor, poginulo je 10 policijskih službenika, sedam policajaca i trojica starešina.

Akademiji su prisustvovali sadašnji i bivši pripadnici policije, ratni veterani, porodice poginulih, ali i mnoga udruženja, pojedinci i predstavnici ordinacija koji su priskočili u pomoć porodicama poginulih. U ime Udruženja veterana PJP podeljene su i plakete za izuzetan doprinos, afirmaciju, pomoć i podršku, da poginuli veterani PJP u svojim mestima rođenja dobiju nazive ulica i trgova.

Plakete su podeljene:

 • Opštini Boljevac
 • Opštini Sokobanja
 • Opštini Kladovo
 • Gradu Zaječaru
 • Nezavisnom sindikatu policije
 • Eparhiji Timočkoj
 • Pozorišu Timočke Krajine ,,Zoran Radmilović“
 • Specijalnoj bolnici u Gamzigradskoj Banji
 • Ordinaciji Medscan Dijagnostic
 • Ordinaciji Magnet Medic Niš

Zahvalnice su dobile:

 • Poliklinika Paunković
 • Poliklinika Alfacor, Knjaževac

Takođe zahvalnice i plakete dobili su i oni koji su pružili podršku pri relizaciji manifestacije ,,Srcem protiv Nato agresije“

Značka počasnog člana Veterana PJP pripala je Vladimiru Đuričiću, direktoru Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović”.

Nakon svečane akademije usledilo je otvaranje izložba fotografija poginulih boraca i ratne opreme.

Dodaj komentar