Društvo

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u Zaječaru: Poziv građanima da učestvuju u programima energetske efikasnosti

foto: zajecar.info

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović posetila je Zaječar i tom prilikom najpre održala sastanak sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i saradnicima, nakon čega je obišla energetski sanirane objekte. Ministarka je posetila subvencionisana domaćinstva, porodicu Mitrović i porodicu Todorović, a potom u sklopu programa energetske sanacije i rekonstruisanu školu za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ u Zaječaru.

“Ovoj školi je bila neophodna sanacija, i baš zbog toga se ušlo u taj proces, naravno država i grad su pomogli da se investicija vredna 67 miliona dinara i završi. Ono što se trudimo kroz program energetske efikasnosti je da unapredimo uslove u školama, u vrtićima, u domovima zdravlja i kulture. Ne pomažemo samo javne objekte već i građane. Posetila sam danas dva domaćinstva, jedna porodica je ugradila prve solarne panele i time dala primer svim građanima Zaječara da mogu da učestvuju u energetskoj tranziciji, da mogu da proizvode zelenu energiju. Država i grad su pomogli završetak tog projekta, sa 420 hiljada dinara, ostatak je finansiralo domaćinstvo. Ja bih volela i nadam se da će ljudi učestvovati još više u ovom programu, do sada je 96 domaćinstava sa teritorije grada Zaječara učestvovalo u programu energetske efikasnosti. Sa gradom smo potpisali nove ugovore, gradska uprava će objaviti poziv za izvođače radova već u septembru, pa će onda uslediti i poziv za građane”, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i apelovala na građane da učestvuju u programima.

Boško Ničić gradonačelnik Zaječara rekao je ovom prilikom da je sa ministarkom Đedović otvorio puno tema.

“Kada je u pitanju škola “Jelena Majstorović” urađeno je 1400 kvadrata potpuno novog prostora, računajući i Muzičku školu. Dobili smo modernu školu, sa najnovijom opremom, internetom. Treba ulagati, ulaganja u škole su ona ulaganja koja poboljšavaju standard svih naših građana, pre svega naših najmlađih o kojima treba da brinemo”, istakao je Ničić i dodao:

“Ministarstvo je uložilo oko 30 miliona, a grad Zaječar zajedno sa projektom i PDV –om još 37 miliona dinara. Razgovarali smo sa ministarkom da napravimo i novi Dom učenika, jer to ova deca zaslužuju, razgovarali smo i o zaječarskim česmama, o sanaciji mnogih zgrada koje su pod zaštitom, o planovima koje grad Zaječar ima oko investiranja. Zahvaljujem joj se na poseti”, izjavio je Ničić.

Emila Badivuk direktorka škole za osnovno i srednje obrazovanje “Jelena Majstorović” se zahvalila ministarki na poseti i gradonačelniku na podršci.

“Završen je projekat energetske sanacije i rekonstrukcije ove škole, koja sada ima novi izgled, sada je svetla, mnogo toplija, bezbednija za boravak dece i zaposlenih”, rekla je Badivuk.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović apelovala je na građane Zaječara da se raspitaju o tome da li imaju status energetski ugroženog kupca, kako bi mogli da ostvare mogućnost plaćanja računa i sa 50 odsto umanjenja.

izvor: zajecar.info

Dodaj komentar