Društvo

Meštani Malog Izvora: Nemamo ispravnu vodu za piće, seoski vodovod u očajnom stanju!

Od kako se JKP „Vodovod“ Zaječar proglasio nadležnim za naš vodovod ‘Studena’, a to je poslednjih devet meseci, dešava se ono na šta smo upozoravali i zbog čega ogromna većina ortaka u vodovodu nije dala saglasnost da naš privatni vodovod pređe u nadležnost Grada – potpuni javašluk i nebriga za kvalitet vode, a i samog „Vodovoda“ – saopštavaju meštani Malog Izvora.

Sopštenje Inicijativnog odbora za očuvanje vodovoda “Studena“ prenosimo u celosti:

O ovome smo javno govorili na konferenciji za štampu, a kao potvrda svemu želimo javnosti da pokažemo i nekoliko fotografija izvorišta sa kojih se naše selo snabdeva vodom. Fotografije su napravljene 11. septembra i uz ostale dokaze predate su sudu, jer su ortaci ‘Studene’ tražili uvođenje privremene mere i zabranu delovanja JKP „Vodovod“ dok se ne reši pitanje vlasništva.

Izvorišta (kaptaže) su u očajnom stanju: pune mulja i drugog organskog otpada, neobezbeđene od pristupa ljudi i životinja, sa oštećenim poklopcima kroz koje može da se ubaci šta se god poželi, deo cevne mreže nije ukopan, pa može lako da bude oštećen.

Izveštaj Higijenskog zavoda iz Zaječara je pokazao da voda u vodovodu ‘Studena’ nije za piće, sam vodovod je u očajnom stanju, a imamo i izveštaj da se voda u ‘Studeni’ ne hloriše.

Naravno, zakonski zastupnici JKP „Vodovoda“ su na suđenju negirali sve ovo, tvrdeći da ništa od navedenog nije tačno, iako nisu ponudili nikakav dokaz u prilog svojim tvrdnjama.

Uprkos svemu, JKP Vodovod i dalje isporučuje račune za vodu, iako nam nisu dopremili ni jednu jedinu kap.

Podsećamo, o ovoj temi pisali smo tokom avgusta, kada su meštani Malog Izvora dostavili izveštaj Zavoda za javno zdravlje „Timok“, u kome stoji da je voda neispravna za piće zbog povećanog sadržaja Koliformne bakterije fekalnog porekla.

Dodaj komentar