Društvo Izdvajamo

Masovna kupovina zemljišta u okolini Bora

rtb bor
foto: novosti.rs

Od kada su velike rudarske kompanije, poput kineskog Ziđina, britansko-australijskog Rio Tinta, američkog Friport Mekmorana i brazilskog Valea počele geološka istraživanja na nekoliko mesta nedaleko od Bora, Zaječara i Boljevca, gotovo istovremeno je startovao i otkup zemljišta na tim lokalitetima. Kako nezvanično saznaju Novosti, prednjače borski privrednici, ali i jedan bivši generalni direktor RTB.

Naime, po oprobanom receptu iz 2017. godine, kada je postalo gotovo izvesno da će kanadski Nevsun, koja je tada imao istražna prava u okolini nalazišta „Čukaru peki“, tu otvoriti jedan od najbogatijih rudnika bakra i zlata na svetu, počela je masovna kupovina zemljišta u okolini budućeg rudnika.

Ostao je, tako, zabeležen slučaj da je jedan borski privatnik, za samo 5.000 evra, od meštanina čije se imanje nalazilo na mestu budućeg rudnika zlata i bakra, kupio kompletno zemljište i objekte, pa ih nešto kasnije prodao za 52.000 evra kanadskoj kompaniji Nevsun koju je, potom, kupio Ziđin.

Nezvanično se saznaje da je po tom „receptu“ vlasnike promenilo više od 180 hektara zemljišta.

Pritom, kada su nastavljena ispitivanja tla u okolini budućeg rudnika bakra i zlata „Čukaru peki“, nezvanično se saznaje da je upravo jedan od samoproklamovanih i najgrlatijih boraca za ekološka prava kupio više od 200 hektara zemljišta u atarima borskih sela Metovnica i Brestovac, te Nikoličeva na teritoriji Zaječara, na kojima Ziđin i Rio Tinto imaju istražna prava da tragaju za novim ležištima crvenog i plemenitih metala.

Nekako istovremeno, posle objave da će američki Friport i brazilski Vale investirati 40 miliona, odnosno 45 miliona dolara u geološka istraživanja okoline Bora i Boljevca, trend kupovine zemljišta se preselio i u ovaj kraj.

Po pouzdanim saznanjima Novosti, jedan bivši generalni direktor RTB je dosad na tom području već pazario 60 hektara zemljišta, a u stopu ga prate dva poslovna partnera iz vremena kada je upravljao kompanijom. Navodno, svi su hektar plaćali najviše hiljadu evra.

Izvor: Novosti

Dodaj komentar