fbpx
Društvo

Marko Paunović: Zaječarski Vodovod otežano ali dobro posluje i pravi ambiciozne planove

foto: zajecar.info

-Program JKP Zaječar je radjen u skladu sa misijom, vizijom i ciljevima ovog preduzeća sa ciljem da se održi kvalitet vode koju plasiramo svim našim korisnicima. I pored visokih potraživanja JKP Vodovod uspešno održava svoju likvidnost, kaže Marko Paunović, direkor zaječarskog Vodovoda.

Iako otežano, zaječarski Vodovod dobro posluje, kaže Marko Paunović, direkor JKP Vodovod Zaječar.

„Najveći deo potraživanja je iz ranijeg perioda, pre 2013. i 2014. godine. Izmedju 70 i 80 miliona se kreće dug fizickih lica na dan 31.10. 2015. godine, kada je uradjen presek. 42 miliona su potraživanja od strane direktnih i indirektnih budžetskih korisnika, a dvadesetak miliona od ostalih pravnih lica. 30 posto od 42 miliona čini dug pravnih lica koja su u likvidaciji ili stečaju, dok ostatak duguju aktivna pravna lica, budžetski korisnici“, kaže Paunović.

Prema rečima Paunovića, dugogodišnja praksa u gradu je da se obaveze prema Vodovodu ne izmiruju, što je aposlutno pogubno, pogrešno i nedopustivo.

-Tokom 2014. i 2015. godine prosledili smo minimum deset dopisa, Gradskoj upravi, Gradskom veću i gradonačelniku. Predlagali smo razne modele, prosledili smo u novembru 2014. godine reprograme tih potraživanja. Za najveći broj tih korisnika reprogrami su potpisani, ali nisu poštovani, navodi Paunović.

Vodovod je za poslednje dve godine uspeo da zaštiti interese gradjana, grada i delom interese svojih zaposlenih.

„Pored svih problema u okruženju koje smo imali u Srbiji sa vodosnabdevanjem, neisprvnim vodama, nedovoljnom količinom vode i ostalim, mi takvih problema nismo imali. U prošloj godini smo imali gotovo hiljadu intervencija na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, a to govori o vrlo lošem i alarmatnom stanju u kojima se te mreže nalaze. Pred nama su veliki poslovi i veliki projekti i to su milionski projekti u evrima. To nije nešto, što mi kao Javno preduzeće, ali i grad možemo sami da uradimo. Naša orijentacija je prvenstveno u ovoj godini odraditi tih par projekta koje smo predvideli u programu, kako bi sa tim gotovim projektima mogli da apliciramo kod nekih fondova koji su nam na raspolaganju iz Evropske unije ili nekih drugih grupacija“, ističe Paunović.

Ovo preduzeće pokušaće da dobije neka sredstva kako bi osavremenilo proizvodnju, kako bi se tehnologija dovela u korak sa vremenom, kako bi se smanjilli troškovi proizvodnje, i kako bi se omogućilo da na nekim pozicijama može da se radi i sa manjim brojem izvšilaca. U programu za 2016. kao i za 2015. godinu troškovi su svedeni na minimum, a da pritom nije ugroženo vodosnabdevanje.

Planovi Vodovoda su za ovu godinu ambiciozni, ali se ovo preduzeće prema rečima Paunovića neće kreditno zaduživati ni za likvidnost ni za investicije, s obzirom da tržišni uslovi za zaduživanje nisu povoljni, pa će se u predvidjene projekte ući samo ukoliko grad bude izdvojio sredstva za investicije.

-Grad Zaječar u svoje prioritete mora uvrstiti rešavanje pitanja vodosnabdevanja svih sela koja nemaju ispravno vodosnabdevanje, a njihov broj je vrlo veliki, rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, rekonstukcija izvorišta Beli Timok, izvorište Tupižnica, cevovod, sistem kanalizacije, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda… To je sve nešto što nas čeka i što će nam biti neophodno ukoliko želimo i budemo hteli da dovedemo neke ozbiljne investitore u ovaj grad, dodaje Paunović.

Što se tiče pitanja širenja, izmedju ostalog  i krak zona istok prema Velikom i Malom Jasenovcu, u ovoj godini je u planu i u programu poslovanja izgradnja rezervoara Veliki Jasenovac i rezervoara Zagradje i to je investicija od nekih deset miliona dinara.

-Cena vode je bolna takča, kaže Paunović. Trenutna cena vode za domaćinstva je 53,24 dinara po kubiku, dok je za privredu 2.182 dinara.
„Trenutna situacija je takva da je naša cena negde na sredini na skali u oba okruga, Zaječarskom i Borskom. Ona mora biti viša zbog toga što mi imamo jedan od najskupljih procesa u odnosu na ostale. Na nivou Srbije cena nam je negde na polovini skale, a opet smo u gornjem delu skale kada se gledaju troškovi proizvodnje“, kaže Paunović.

Izvor: radiomagnum.rs

2 komentara

Dodaj komentar