Hronika Izdvajamo

Manje saobraćajnih nezgoda za prvih šest meseci ove godine na području PU Zaječar

FOTO: zajecaronline.com

Za prvih šest meseci ove godine na području Policijske uprave Zaječar evidentirano je 130 saobraćajnih nezgoda, što je za četiri manje nego u istom periodu 2018. godine.

Od početka 2019. godine do 30. juna poginula su dva vozača motornih vozila. U istom periodu prethodne godine poginule su četiri osobe. Tokom 2019. godine, teže je povređeno 17 osoba, a lakše 63. Od tog broja, povređeno je 10 pešaka, 42 vozača i 28 putnika u vozilu.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda tokom ove godine su: neprilagođena brzina – 44 saobraćajne nezgode na teritoriji PU Zaječar i vožnja pod uticajem alkohola – 14 saobraćajnih nezgoda.

Zbog pojačanog intenziteta saobraćaja, a u cilju smanjenja nastajanja saobraćajnih nezgoda i posledica u njima, tokom letnjih meseci kontrole saobraćaja biće pojačane na području koje pokriva PU Zaječar. Kontrole će biti usmerene na otkrivanje svih vrsta prekršaja kako bi se saobraćaj odvijao što bezbednije, navodi se u saopštenju.

FOTO: zajecaronline.com

MUP apeluje na sve učesnike u saobraćaju da povećaju oprez

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve učesnike u saobraćaju da povećaju oprez i poštuju saobraćajne propise.

„Imajući u vidu predstojeći vikend kada se na našim putevima očekuju dodatne gužve, apelujemo na vozače da poštuju propisano ograničenje brzine i da koriste sigurnosne pojaseve i na prednjem i na zadnjem sedištu. Apelujemo na sve takođe da na put kreću odmorni i prave pauzu na svaka dva sata“, rekao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a.

On je istakao da je od početka ovog meseca na putevima u Republici Srbiji zabeležena pojačana frekvencija saobraćaja uz povećen broj motocikala, mopeda, bicikala i pešaka, što je dovelo i do povećanja broja saobraćajnih nezgoda i nastradalih osoba.

Analize pokazuju da se u toku letnjih meseci dogodi najveći broj saobraćajnih nezgoda.

Najčešći uticajni faktori nezgoda sa poginulim osobama u letnjim mesecima jesu neprilagođena brzina, propust vozača koji se odnosi na nepravilno sagledavanje saobraćajne situacije i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Tokom letnjih meseci, neprilagođena brzina se kao uticajni faktor javlja u više od 40 odsto saobraćajnih nezgoda, prenosi mup.gov.rs.

Dodaj komentar