Dikie Lebedi

Kuda idu naši novci: „Rupe“ bez dna u budžetu Zaječara!

foto: bankar.me

Stanje u Zaječaru daleko je od idealnog: plate u javnim ustanovama kasne i po 5-6 meseci, a kućni budžeti u sve većoj meri zavise od jedinog sigurnog primanja: penzije.

Iako je glavni izgovor trenutne pozicije da je glavni krivac za loše stanje stvari prethodna vlast, koja je u nasleđe ostavila masu problema, stiče se utisak da je za kolaps sistema u Zaječaru u velikoj meri odgovorno odusustvo domaćinskog duha aktuelne vlasti i bahato raspolaganje novcem koje se u potpunosti kosi sa opštom politikom štednje.

Zaječar je potreslo nekoliko skandala vezano za budžet – ugovor o plaćanju prenosa utakmica FK „Timok“ jedan je od najpoznatijih. Ipak, iako je bilo više nego očigledno da je ugovor zaključen na štetu grada, i da tu postoji čitava serija nelogičnosti istraga nije odmakla: u februaru je kopirana dokumentacija u FK „Timok“, prosleđena je nadležnim organima i priča se tu završava.

Iako za to nema dokaza, u Zaječaru se sve češće govori o „budžetskom reketu“ – nadoknadi koju firme kojima budžet grada duguje novac plaćaju raznim moćnicima i posrednicima, kako bi im bila isplaćena zaostala dugovanja.Prema nepotvrđenim izjavama raznih lica u ovom procesu iznude učestvuju visoki funkcioneri Gradske uprave, ali i drugih javnih ustanova.No, kako ove tvrdnje ne mogu biti potkrepljene validnim dokazima, ostavićemo ovu priču po strani, i posvetiti se „rupama“ u budžetu kroz koje novac poreskih obveznika odlazi neznano kuda.

Poznato je da je skupština grada do sada zasedala samo po hitnom ili vanrednom postupku, i to uglavnom onda kada je bilo potrebno da se razreše neka „goruća“ pitanja: kao što je rebalans budžeta, odobravanje službenih putovanja i slično.Poslednji budžet od pre nekoliko dana doneo je neke „intersantne“ budžetske stavke koje su privukle pažnju svakome ko je pregledao pažljivije raspodelu sredstava: specijalizovane  usluge, usluge po ugovoru, materijal, mašine i opreme u milionskim iznosima.

Budžetskom stavkom „Informisanje – usluge emitovanja i izdavaštva“ – Usluge po ugovoru – predviđena je suma od 43.211.200 dinara. Kancelariji za mlade dodeljeno je za „usluge po ugovoru“ 15.400.000 dinara, iako je mnogima nejasna uloga Kancelarije za mlade.

foto: printscreen

foto: printscreen

Stavkom „Praćenje kvaliteta elemenata životne sredine“ – Zaštita životne sredine istraživanje i razvoj za usluge po ugovoru predviđeno je ni manje ni više nego 6.000.000 dinara.
foto: printscreen

foto: printscreen

Iznos sume za specijalizovane usluge i usluge po ugovoru namenjen Javnoj ustanovi „Gitarijada“ takođe je impresivan: 41.482.000 dinara, a istoj ustanovi je a konto troškova materijala odobreno 1.200.000 dinara.
070615-budžet-3
Specijalizovane usluge Centra za kulturu grada Zaječara u likvidaciji „teške“ su 83.000 dinara, a za troškove Centra za kulturu i turizam „Cekit“ po osnovu usluga po ugovoru predviđeno je 27,774.000 dinara, odnosno 2.000.000 za mašine i opremu.
Suma sumarum: iz budžeta je za razne specijaliizovane usluge, usluge po ugovoru i slično izdvojeno je: 108.953.600 miliona dinara, odnosno 3.200.000 za mašine i opremu, odnosno troškove materijala za imenovanih par institucija.Kakve su to usluge u pitanju i da li su u ovom trenutku opšte besparice, nezaposlenosti i kašnjenja plata iste neophodne?
Zaposleni u vrtićima u Zaječaru primili su januarsku platu u junu mesecu, dok je Javno komunalno stambeno preduzeće blokirano, a istu sudbinu dele i druga javna preduzeća, kao i gigant AD „Put“ koji je u blokadi trideset i kusur miliona dinara.
Kuda idu naši novci? Imaju li rupe u budžetu grada Zaječara dno?
Ko to zna – sasvim je izvesno da stvari ne idu na bolje, a kada će… pitanje je.
Dikie Lebedi

1 komentar

 • Dragi moji drugari,
  Kada se piše o ozbiljnim stvarima, onda se treba ozbiljno pripremiti. Pogotovu ako imate ambiciju da se bavite istraživačkim novinarstvom.
  Očigledno je da Odluku o završnom računu budžeta za 2014. godinu niste detaljno pročitali. Da jeste, odmah bi vam palo u oči da su obaveze prvi put veće od prihoda u budžetu i to za skoro 200 miliona dinara, što bi moglo da se protumači i kao pokazatelj da je lokalna samouprava u Zaječaru – bankrotirala. Dalje bi videli, da ste radili uporedne analize, da su obaveze prema dobavljačima u velikom porastu od 2012. (334.274.000) na 550.379.000 u 2014. godini, a pogotovu rashodi za zaposlene sa 25.792.000 u 2012. na 119.388,000 u 2014. To su zaostale plate radnika, smenjenih članova Gradskog veća i pomoćnika, plate ugovoraca, botova i ko zna koga još.

  Nije tačan pofatak da je u 2014. na informisanje utrošeno 43.211.100 dinara, nego je ta cifra 53.790.000 dinara. Pitanje je da li je i ta cifra tačna. I nije tačno da je budžetski reket novijeg datuma. Ima toga poodavno, ne samo kroz novac, nego i kroz usluge.

  Nije mi bila namera da vas kritikujem, jer Zaječarcima mnogo nedostaju istinite informacije pa je svaki pokušaj u tom pravcu vredan hvale.

  Vuksan Cerović

Dodaj komentar