Kultura Politika

KRIZA IDENTITETA: Da li je komad „PROSJAČKA OPERA“ bio preveliki zalogaj za zaječarski ansambl?!

pozorište
foto: radiomagnum.rs

Čitav ansambl zaječarskog teatra, ali i 2 gostujuće glumice pre samo mesec dana bombastično su najavili premijeru nove predstave pod nazivom „Prosjačka opera“ na kojoj se uveliko radilo, da bi već danas na konferenciji za medije v.d direktora pozorišta Vladimir Đuriči obavestio novinare da je rad na pomenutoj predstavi privremeno zaustavljen i odložen zbog, kako je istakao, objektivnih okolnosti.

Ovaj pozorišni komad iz 18. veka, rađen na temu Džona Geja zbog svoje popularnosti i tematike doživeo je brojne prerade, ali je i zbog iziskivanja velikog broja glumaca i glumačkih podela čini se bio preveliki „zalogaj“ za naš ansambl.

„Tu ima 20-tak likova i od ove predstave očekujemo mnogo.

Pored svih glumaca našeg ansambla tu su dve gostujuće glumice kao i reditelj, kostimograf, dramaturg, scenograf.

Očekujemo da će ovaj projekat dati nova krila našem pozorištu,“ pun entuzijazma najavio je Đuričić početak rada na predstavi tog 20. avgusta 2018. godine.

Kako nezvanično saznajemo, upravo je veliki broj likova predstavljao problem, jer nekolicina zaječarskih glumaca trenutno zapošljenih u zaječarskom pozorištu nije bila dovoljna da odgovori zahtevima jednog ovako ambicioznog komada. Pa su na „scenu“ pozvani i stari (čitaj otpušteni) glumci i još 2 gostujuće glumice.

E tu je izgleda nastao problem!

Prema nezvaničnim informacijama trenutno zaposlenim glumcima zaječarskog teatra nije se dopala podela uloga, pa je došlo do sukoba mišljenja i razdora unutar ansambla.

Bilo kako bilo, probleme tokom pripreme predstave „Prosjačka opera“ v.d. direktor Đuričić nazvao je „privremenim odlaganjem iz objektivnih razloga“, pa je već danas u pomoć pozvao direktora Narodnog pozorišta iz Niša sa kojim bi trebalo da razgovara o koprodukciji te predstave.

„Već danas u Zaječar dolazi direktor Narodnog pozorišta iz Niša sa kojim ću  razgovarati o koprodukciji te predstave i nadam se da ćemo uskoro imati lepe vesti”,rekao  je Đuričić na konferenciji za medije.

Inače pomenutu predstavu trebalo je da režira Božidar Đurović, reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu, stari prijatelj i saradnik zaječarskog teatra.

„Nikada u istoriji nije bilo ni jednog društva koje nije imalo ozbiljnih problema, a svako dobro pozorište se bavi tim problemima.Ovaj komad se bavi zanimljivim odnosom države i mafije.

To je jedna odlična priča koja rasvetljava probleme svakog društva , pa i ovog, tako da nije samo naša već je opšteljudska.

Predstava će biti komunikativna jer govori o krizi identiteta i kako se na ljudsku psihu prelama društveni sistem“, govorio je krajem avgusta o predstavi Božidar Đurović.

Da li se upravo to i dogodilo te se kriza identiteta sa ljudske psihe prelomila na društveni sistem ostavljamo vama da presudite.

Ono što je sigurno je da se „Prosjačka opera“ ove godine ipak neće naći na danima „Zorana Radmilovića“, festivalu koji će polovinom oktobra ove godine u Zaječari biti održan po 27. put.

U međuvremenu, kako je najavljeno  traju probe za predstave “Audijencija “ i “Vernisaž”, po tekstovima Vaclava Havela, koje takođe režira Božidar Đurović.

Na pripremi ovih jednočinki koje se igraju kao jedna predstava radi brojna ekipa iz Beograda i Zaječara,   među kojima i Zoran Hristić, čuveni srpski kompozitor, koji je danas i sam govorio na konferenciji za novinare.

Jedan od najvećih  srpskih kompozitora je istakao da je prihvatio da komponuje  muziku za “Audijenciju” I “Vernisaž” i da svoj dar stavi u službu zaječarskog  pozorišta , samo zbog dugogodišnjeg prijateljstva sa Vladimirom Đuručićem, koje datira još iz Negotina, sa “Mokranjčevih dana”.

Zoran Hristić je naglasio da je muzika za ovu predstavu specifična i da jedva čeka da vidi premijeru komada .

Dodaj komentar