Društvo Izdvajamo

Ko nije produžio ličnu kartu nema prava na 100 evra

foto: pixabay.com

Građani koji na dan 24. aprila ove godine nisu imali važeću ličnu kartu ne ispunjavaju uslove da se prijave za pomoć države u iznosu od 100 evra i to je razlog zašto se nekima poslednjih dana prilikom prijave pojavljuje natpis da su ukucali nepostojeće podatke.

Naime, kako se navodi u uredbi, na ovu vrstu pomoći nemaju pravo oni kojima je istekla lična karta pre vanrednog stanja, a nisu je produžili na vreme.

Sagovornici Danasa iz vlade podsećaju da po zakonima svaki građanin treba da podnese zahtev za novom ličnom kartom najkasnije 15 dana pre isteka važenja, ali da očigledno mnogi to ne poštuju.

Izuzetak je napravljen samo za one kojima je lična karta istekla tokom vanrednog stanja, jer tada nije bilo moguće izvaditi novu.

„Prilikom pravljenja evidencije o dodeli pomoći, presek je napravljen 24. aprila, te pravo da se prijave imaju samo oni koji su tada imali važeću ličnu kartu ili im je istekla tokom vanrednog stanja. Oni kojima je istekla pre 15. marta, a nisu je produžili na vreme, ne mogu da se prijave za 100 evra“, objašnjavaju sagovornici Danasa iz vlade.

Poslednjih nekoliko dana list Danas je dobio više primedbi građana da ne mogu da se prijave za pomoć od 100 evra.

Podsetimo, do ovog trenutka prijavilo se više od četiri miliona građana, a po automatizmu pomoć je isplaćena svim penzionerima i korisnicima socijalne pomoći.

izvor: danas.rs

Dodaj komentar